Любопитно от близкото минало : „Заменям дете срещу жилище“

В новата си ретро рубрика ще поканим читателите си на пътешествие в близкото минало, откъдето ще вадим кратки, но интересни статии, излизали в българския печат през годините. Нека заедно се потопим в темите, които са вълнували хората само преди няколко десетилетия. Ще започнем с една любопитна статия в седмичника „БТА ПАРАЛЕЛИ“ отпреди тридесет години – 10.05.1990. :

„ЗАМЕНЯМ ДЕТЕ СРЕЩУ ЖИЛИЩЕ…“

В последно време мечтата да се сдобие със собствено жилище и с видеомагнетофон /бел. автора : за по-младите – видеомагнетофонът е уред, който възпроизвежда видеа, като прочита предшественика на днешните ДВД-дискове – видеокасетата/ не давала мира на 38-годишния египетски неквалифициран работник Маади. За да я осъществи, той решил да продаде децата си. Маади осведомил посредниците за намерението си да вземе жилище и същевременно ги помолил да потърсят клиенти за тригодишния му син : бил готов да го продаде за 20 хиляди египетски лири, равни на около 7000 долара. Освен това „бащата“ щял да подпише документ за смъртта на сина си в потвърждение на това, че в бъдеще никога няма да го потърси обратно.
Полицията, която научила за престъпните замисли на този „бизнесмен“, успяла да го арестува. Плачещата майка, която станала свидетелка на опитите на съпруга си да търгува и на арестуването му, грабнала децата и изчезнала.

/“Еджипшън газет“, Кайро/

Както виждаме – нищо ново под слънцето. Продаването на деца продължава и днес и то не само в Египет, а и в собствената ни държава. Очаквайте още статии в РЕТРО рубриката ни, които, ако пропуснете на заглавната страница, ще можете да намирате с таговете ретро и поглед към миналото.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Видеокасета
снимка : Уикипедия

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.