Защо спря ремонтът на Художествената галерия в Силистра и къде са парите, питат общинарите от “Демократична България”

Защо Община Силистра прекрати обществената поръчка за ремонт на емблематичната за града Художествена галерия и какво става с парите за реконструкцията. Такова питане до кмета на града внесоха общинските съветници от “Демократична България” Златко Куртев и Стефан Железов. 

“Художествената галерия е един от символите на града ни, а от години фасадата ѝ се руши. Свидетели на лошото ѝ състояние всеки ден стават силистренци и гостите, които минават през центъра на града

Близо 130-годишната сграда, която е недвижима културна ценност от местно значение, трябваше да бъде реставрирана до края на октомври 2020 г. по договор за 1.5 млн. лева с ДДС. Средствата бяха осигурени с европейско финансиране – по проект за развитие на туризма и възстановяване на културното наследство по програма Interreg Румъния-България. Изпълнител на поръчката е „Парсек груп“ ЕООД.

Ремонтните работи обаче видимо се бавеха, а преди дни на сайта на общината се появи информация за прекратяване на обществената поръчка.

Двамата общински съветници от “Демократична България” се обръщат към кмета д-р Юлиян Найденов с въпроси на какво основание е прекратен договорът и какви действия е предприела досега общината във връзка със забавянето на ремонта. Куртев и Железов питат и получила ли е фирмата-изпълнител дължимото по договор авансово плащане от 20%, или 290 636 лева, предоставила ли е тя гаранция за аванса и каква е неговата съдба след прекратяването на договора. Двамата питат и внесла ли е фирмата изпълнител задължителната гаранция от 5% от стойността на поръчката, или 60 851 лв. 

“Ще може ли Община Силистра да събере неустойката по договора в размер на 243 хил. лв.”, питат още демократите, както и ще има ли нова възможност за европейско финансиране за реконструкцията на Художествената галерия. Те настояват кметът да даде отговори на следващото заседание на Общинския съвет-Силистра този месец.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Wikimapia

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.