Силистренските депутати Алтимир Адамов и Александър Сабанов помогнаха на Борисов да остане на власт

В края на втория месец от началото на антиправителствените протести, управляващите категорично отказват да подадат оставки. За „спад“ на напрежението по площади, проходи и гранични пунктове, правителството насочи полицейска сила към протестите и продължи да работи в ремонтираната за 25 милиона лева пленарна зала, намираща се в бившия Партиен дом, но без намерение за оттегляне, каквото пожела българският народ. Въпреки нарастващото напрежение в държавата, управляващите подготвиха известния проект за свикване на ВНС и нова Конституция, говореше се дълго за ремоформи, рестарт и изменения в законите, които да съответстват на нуждите на съвременната държава. Истинските спорове се заформиха, когато това предложение дойде неочаквано от премиера Борисов, а проектът за нов Върховен закон на Република България бе критикуван остро от опозиция, юристи, журналисти и гневния български народ. Предложението предвижда премахване на преамбюла, в който се откриват принципите на правовата държава, защитата на правата на личността, достойнството и сигурността. Предвидените промени включват намаляване броя на народните представители, но и се открива препратка към сливане на властите, давайки и законодателна власт в ръцете на главния прокурор.
Всичко това доведе гражданите до сериозен бунт, заради явният полъх на тоталитарна идеология, усещащ се от предложените промени.При гласуването на проекта, внесен от ГЕРБ, се събраха нужните гласове и той бе приет. Това стана факт благодарение и на два гласа на народни представители от Силистра. От 20-МИР Силистра са издигнати 4 народни представители, като това са Рамадан Аталай, Стоян Мирчев, Александър Сабанов и Алтимир Адамов. При гласуването за изменения в Конституцията, депутатите Сабанов и Адамов дават своя глас „За“. Преамбюл на Конституцията:“Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази КОНСТИТУЦИЯ… „

В крайна сметка, дали ще има нова Конституция си остава доста съмнителен въпрос и фактите сочат, че по-скоро такава няма да бъде създадена, поне не и от това правителство, което отдавна изчерпа капацитета си. Очевидно е, че темата за нова Конституция се ползва по-скоро с цел да се издейства отсрочка за исканата оставка и тя да се отложи колкото се може повече във времето. За какво ще използва Борисов времето, в което продължава да бъде на власт само можем да гадаем, но е факт, че без подписите на 127те депутата (в това число и двамата силистренски – Алтимир Адамов и Александър Сабанов) , искането на всенародните протести за оставка на Борисов вече щеше да бъде факт.

Имената на всички подписали се депутати вижте ТУК.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.