Второ издание на „изскачащия“ зелен градски парк в Силистра

В горещия августовски следобед (11 август), в сърцето на града – под прохладната сянка на Липата на площад „Свобода“, разположихме за втори път зеления градски парк за раздвижване на малки и големи.
Целта на „изскачащия“ парк (POP-UP Park) е да провокира хора от всички възрасти да практикуват спортни дейности на неочаквани места – там, където няма обособени пространства за активни физически занимания. Така, предизвикахме минувачите да се движат повече и да преосмислят начина, по който използват градските пространства.
Неизменен елемент бяха и заниманията с рециклируеми отпадъци – деца и родители строиха кули от пластмасови чаши, а „импровизираният боулинг“ от пластмасови бутилки и топче от хартия предизвика интереса на по-малките участници. Задължително присъстваха и кошовете за разделно събиране на отпадъци – ЖЪЛТ за пластмаса и метал и СИН за хартия и картон. В края на събитието децата се включиха в игри с обучителен характер за правилния начин за сортиране и изхвърляне на всеки вид отпадък в контейнерите.
Организаторите благодарят на неуморните ни доброволци, които се включиха с ентусиазъм и настроение в събитието, както и на магазини „Цветелина” за зелената аранжировка!
Припомняме, че паркът представлява временно зелено пространство с изкуствена трева и цветя; спортни уреди, игри и занимания; кът за отдих с барбарони; място за снимки и др. Една от мисиите на мобилния парк е да донесе допълнително зеленина в града и да предложи различни възможности за физическа активност, както и да покаже как нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално.
Чрез поредицата инициативи на Сдружение „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, се цели трайна промяна на нагласите на общността относно личната отговорност на всеки от нас – за опазване на околната среда и разделното събиране на отпадъци; за създаване на навици за повторно използване на материали и рециклирането им; за ежедневна физическа активност, както и за малки, но качествени намеси в градската среда.
„Изскачащият“ парк е част от проекта „Партньорство за красива и чиста България“ на Сдружение BG Бъди активен и се осъществява с подкрепата на Фондация „Кока Кола“. Местен партньор в проекта е СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, а дейностите се изпълняват със съдействието на Община Силистра.

Да разДВИЖИМ Силистра!
Силистра – това си ти!

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.