СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ представи проект в подкрепа на човешките права

С откриващо информационно събитие на 28.07.2020 г. СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ стартира реализацията на дейностите по проект „Разбираме ли правата си?”, изпълняван в рамките на Фонд Активни граждани България. Целта е да се постави на дневен ред пред обществеността и в частност – пред младежите, темата за правата на човека.
Предстои провеждането на две информационни кампании за повишаване осведомеността за правата на човека, които ще бъдат насочени към публични институции (на национално и местно ниво), учители и преподаватели, а крайните ползватели са деца и младежи на възраст 15-17 години.
В рамките на първата кампания са предвидени пет обучителни семинара на тема „Правата на човека“, като идеята е да бъдат обхванати 100 младежи. Целта е младите хора да познават основните си права и как трябва да ги упражняват, за да навлязат в живота като активни граждани на България и ЕС. Лектори ще бъдат млади юристи от Адвокатска колегия Силистра, които, чрез дискусии и практически казуси, ще представят темата по интересен и атрактивен начин. Кампания „Аз спазвам човешките права“ предвижда посещение на институции, имащи отношение към човешките права (съд, прокуратура, следствие, МВР, КЗД, местни власти и др.). По този начин учениците ще разберат повече за работата на тези структури и за тяхната роля при гарантиране правата на гражданите в Република България.
За популяризиране на Световния символ на правата на човека ще бъде монтирана информационна табела пред сградата на Съдебната палата в Силистра. Участниците в инициативите ще проведат и свое младежко събитие – Флашмоб „Бъди част от универсалния символ на правата на човека“. А в рамките на заключителната конференция по проекта ще бъде представено предложение до Община Силистра за включване на датата 10.12. – Световен ден за правата на човека, в общинския културен календар.
Екипът на проекта се надява да допринесе за изграждане на култура, при която хората разбират своите права и отговорности, разпознават нарушенията и предприемат действия, за да защитят правата на другите, както и за възпитаване на активни млади хора, които зачитат правата на всички.

Проект ACF/433 „Разбираме ли правата си?“, ДБФП: № 9/14.02.2020 г., е финансиран по Схема за малки инициативи, Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека. Дейностите ще се изпълняват до 13.02.2021 г., а общата стойност е 9 090 евро, от които собственото участие на Сдружението е 600 евро.
Фонд Активни граждани е част от приоритетния сектор „Култура, гражданско общество и основни права и свободи“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Общата стойност на финансирането от страните-донори Исландия, Лихтенщайн и Норвегия е 15 500 000 евро. Фондът в България се управлява от Институт Отворено общество, Фондация Работилница за граждански инициативи и Тръст за социална алтернатива.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.