Община Силистра иска да продаде 6 общински жилища на безценица

Това става ясно от Докладна записка, която ще бъде гласувана на утрешния Общински съвет. Пред редакцията на Силистра-Нюз, общинският съветник от Демократична България, Златко Куртев изрази своето несъгласие с предложението, което идва от Кмета д-р Юлиян Найденов:

Според г-н Куртев:

  1. За продажбата няма реални мотиви – кое я налага, изгодна ли е сделката за Община Силистра? Защо общината се лишава от актив, който й носи приходи? Как ще бъдат изхарчени постъпилите пари от продажбата? бел. автора: Може би ще отидат за Озеленяване?

2. Едва на комисията , проведена вчера, представители на Общинска администрация посочили, че жилищата били в лошо състояние, дограмите били фактически разпаднати и т.н. Това вероятно е посочено в оценката на жилищата. Вероятно това е и водещия мотив на кмета за продажба, но в докладните такива обстоятелства не са посочени.

  • Лошото състояние на жилищата като причина за ниската цена вероятно е резултат на липсата на грижа на собственика – Община Силистра. Собственикът може да прекрати наемния договор, ако наемателя не се грижи, или поврежда жилището. Нещо повече – собственикът може да стимулира наемателя да прави ремонти като прихване разходите за подмяна на дограми например, или други леки ремонти от дължимата сума за наема. Така жилището би било поддържано в добро състояние, а цената запазена пазарна, а не както е сега – изключително ниска.
  • В резултат на това бездействие и липса на грижа от страна на Общинска администрация се получава следното – наемателят взема общинско жилище под наем, не полага грижи за него, след като жилището придобие неугледен вид, се внася молба за закупуване, оценителя посочва ниска цена поради лошото му състояние и жилището се продава на ниска цена. От всичко това губи общината поради собственото си бездействие. Отделно с малко инвестиции и леки ремонти наемателят /вече собственик/ може да продаде жилището вече на пазарна цена. Общината отново е ощетена. Това е пример как Общинска администрация фактически стимулира наемателите да не поддържат жилищата или да им хрумнат действия като гореописаните.

3. Съвсем отделен е въпросът как двамата братя, които работят в  някаква фирма http://obs-silistra.com/files/2020/07/dz_17.pdf отговарят на условията за настаняване в общински жилища. Те братя ли са? С еднакви имена?!? Възможно е към момента на отдаване под наем да са отговаряли на условията, но отговарят ли сега и следователно, ако не отговарят трябва ли да им се разреши да купят жилището.

4. Предложеното от някои от общинските съветници да се включи в Наредбата забрана за препродажба за 5 г. не елиминира факта, че Община – Силистра се лишава от собствеността на актив, който носи печалба във формата на наем.

5. Интересен факт е и отношението и на общинския съветник от ГЕРБ – Орлин Николов, на който му се сторило, че за някое от жилищата цената била ниска и е направил предложение тя да бъде покачена от Общински съвет. Така се пренебрегва професионалната оценка на оценителите, внася се съмнение за тяхната работа, а те работят по нормативно определени критерии на базата на обективни данни.

От Силистра-Нюз за Вас ще следим и развръзката след утрешното гласуване.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.