„Мъртъв си“ – белият джип цъфна пред дома на Свилен Димитров

Белият джип, който се използва за тормоз и следене над журналисти и активисти в Силистра цъфна днес пред дома на Свилен Димитров.
Ако някой иска да разбере дали е разпознат като пречещ на властта и неудобен в Силистра, просто трябва да се огледа за Белия джип. Това е средството, което се използва за тормоз спрямо инакомислещите. То се използва за следене, снимане и вероятно докладване на наблюдаваното лице. Собственикът на джипа е Драгомир Димитров – бивш служител на Лафка, бранител на статуквото и властта, момче за всичко и на всички в управляващата партия ГЕРБ, близък приятел на областния координатор на партията Тодор Тодоров, останал без работа и препитание след затварянето на веригата на Делян Пеевски, той обслужва интересите на управляващите, използвайки белия джип за следене и тормоз. Впечатлението е, че той сякаш не го прави по собствена инициатива, защото белият джип на Димитров се ползва с особен статут и привилегии в институциите и някои медии. Така например автомобилът беше използван за следене на гражданският активист Димитър Пецов. След като Пецов забелязал, че Димитров го следи с белия джип и му снима автомобила, направил публикация за него в социалната мрежа Фейсбук. Но какво се случва след това? На следващия ден в редакцията на изданието, което публикува в полза на управляващата партия, се появява публикация за закана за убийство чрез надпис „Мъртъв си“ върху капака на същия джип, като внушението е, че Димитър Пецов има нещо общо с надписа. Впоследствие прокуратурата образува проверка е се стига до досъдебно производство, за да се открие извършителя на престъплението. Жертвата на преследването вече не е Пецов, а собственика на джипа Драгомир Димитров, а Пецов е принуден да дава обяснения, че няма нищо общо с надписа. Така в случая се включват медия, полиция и прокуратура, впряга се институционален ресурс за подкрепа на момчето, действащо в защита на определени хора във властта и срещу всеки надигнал глава и несъгласен, разпознат като заплаха за статуквото.
Така, обект на проучване с белия джип по идентичен начин става след това гражданския активист от група Протест -Силистра Свилен Димитров и собственик на сайта Силистра нюз. На 22-ри юли 2020-та година съседка забелязва, че бял джип се върти около дома на родителите на Свилен Димитров в Айдемир и прави снимки и видео. Тя записва номера на превозното средство. Оказва се същия бял джип, който е преследвал Пецов, собственост на Драгомир Димитров. Поводът Свилен Димитров да стане обект на оперативен интерес е, че е един от организаторите на протестите за оставка на правителството и главния прокурор в Силистра. Атаките на Драгомир Димитров срещу Свилен вървят паралелно и чрез страницата, която администрира във ФБ Драгомир – „Виждам Силистра“. Страницата „Виждам Силистра“ се отличава с публикации с негативно съдържание и цинични изявления на администриращите я спрямо протестиращите и инакомислещите граждани. Но очевидно нещата не се ограничават само с писане в социалната мрежа, а се извършват и определени действия, с които да се тормозят активистите заради непослушанието им. В услуга на кого и с какви средства? Очевидно се е наложил един модел за мачкане и тормоз, който включва медии, институции и определени граждани, които да вършат мръсната работа, и които се ползват с благоволение и подкрепа от властимащите и институциите – полиция, прокуратура, на медиите… И това става демонстративно и безочливо. А ако гражданите решат да отвърнат, те стават обект на атаки, за които се ползват институциите. Белият джип и надписа „Мъртъв си“ сякаш е послание не срещу собственика, а срещу всеки, който се опълчи и протестира срещу неправдата и произвола.

Но ние няма да се предадем!
Заедно срещу мафията!
Да живее България!

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка от публикацията на Кворум-Силистра

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.