автор: Златко Куртев

„Абе, уредена държава!“

Колко пъти сме чували или изричали тази реплика! Колко пъти с възхищение или недоумение сме коментирали, как някъде в Европа автомобилите спират като по команда в момента в който стъпиш на пешеходната пътека. Или когато всички спазват ограниченията на скоростта в кварталите, за да пазят пешеходците…Или когато в 22.05 ч. полицията учтиво ни напомни, че трябва да намалим музиката, за да не безпокоим съседите.
А замисляли ли сме се, какво означава това нещо „уредена държава”?
Простичко е. Държава в която правилата се спазват от всички. В която нашето поведение и това на другите зависи от спазването на правилата, а не от решенията на някой овластен незнайно как, който се е самозабравил и не спазва тези правила, които спазваме ние. Как живеем – добре или зле, зависи от това дали правилата се спазват от ВСИЧКИ, защото когато някой не спазва правилата, това става за сметка на другия, който ги спазва.
Имате ли усещането, че правилата се спазват от всички, че живеете в правова държава? Отговорът е ясен. Има привилегировани на които всичко е разрешено и такива които трябва да отстъпват от собствените си права. Борисов, Доган, Пеевски, подвластната им безконтролна прокуратура, Гешев…можем да изреждаме много. Но те съществуват заради нас, заради нашето съгласие с това. И всички надежди, че ЕС, Путин, САЩ или незнайно кой ще дойде, ще се развърти и най-накрая нещата ще си дойдат на мястото, са наивни.
Промяната ще дойде от нас, ние трябва да си оправим къщичката, това е нашата къща, НИЕ живеем тук. Гледайте видеото на Антикорупционен фонд, ако още не сте. Говорете, споделяйте публикациите за прокурорската бухалка, не се страхувайте. Защото от това зависи нашия успех и този на децата ни. Критична маса хора, които се вълнуват, които обичат страната си и искат тя да просперира.
Можем и ще направим България „уредена държава“.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading