Възпитаник на ПМГ Силистра с книга за преодоляване на агресията в семейството

Силистренецът родом Огнян Димов, който е със защитена във Франция научна степен „д-р по философия и психология”, написа и издаде книгата „Агресията в семейството” (Пътища за преодоловяне). Има и втори докторат – по психология, философия и теология в един от най-големите в света изследователски центрове – при проф. Юта Шерер, световно име в сферата на хуманитаристиката. Завършил е във Випуск 1984 на ПМГ „Св. КЛ. ОХРИДСКИ” Силистра. Завършил е СУ „КЛ. ОХРИДСКИ” София и има специализации в чужбина. От 2020 г. отново е в родината си и в София работи като психоналитик и психотерапевт, но поддържа своя практика и в Париж.
Книгата бе представена във в. „24 часа” в началото на м. юни т.г.: „Психоаналитикът установява, че не само агресията между интимни партньори, родители, деца, но и агресията към нас самите се оказва дълбоко вкоренена в навиците, възпитанието и културата ни. А възпитанието и вътрешното себеусещане на родителите особено влияят на нагласата на детето към конкретно поведение.

В „Агресията в семейството” читателят ще открие безценни примери, свързани с различните измерения на агресията – тази на жената към несъстоялата ѝ се женственост, на мъжа към неговата мъжественост, на партньорите преди брака, на съпрузите в брака, в рамките на семейството, както и тази между децата и родителите. На разбираем език Огнян Димов разглежда различните механизми на несъзнаваното, при които модели от миналото биват пренасяни в настоящето и определят и бъдещото развитие на дадени взаимоотношения. 
И макар агресията често да е заложен модел на поведение, от който не само не можем, но и подсъзнателно не искаме да избягаме, тя не трябва да бъде игнорирана. Тази малка книга дава основата на един искрен и нужен диалог – този със самия себе си, както и този с най-близките хора”.

източник : Версинаж

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.