За четири машини залагат целия имот на „СИНЕВА“-Силистра

Пореден спор между мнозинството и опозицията се разрази в общинския съвет в Силистра. Този път причината беше банков заем, който сметопочистващата фирма „Синева“ трябва да изтегли за закупуването на нова техника.

Всичко започва на редовното заседание на Общинския съвет в края на април. Тогава, броени часове преди началото на сесията, председателят д-р Мария Димитрова внася докладна, която да позволи на общинската фирма „Синева“ ООД  да кандидатства за банков кредит в размер на 400 000 лева. Тези средства трябва да бъдат използвани за закупуването на два сметосъбирача и две фадроми. Предвидено е кредитът да бъде обезпечен със 17 декара земя и сгради – цялото имущество на фирмата.

Тъй като докладната е входирана в последния момент (порочна практика от години), много от съветниците изразиха недоволството си от невъзможността да се водят дебати по време на заседанията на редовните комисии.
По-големият проблем обаче е начинът на обезпечаване на заема. Стефан Железов от „Демократична България“ изрази становище, че лизингът обичайно е по-изгодна опция от банковия кредит и определи ипотекирането на имота  като ненужно. Според него закупените машини биха могли да послужат за обезпечение. В резултат от проведените дебати, е взето решение за създаване на 7-членна временна комисия, която да определи критериите по закупуването на машините.

Комисията заседава за първи път на 8 май, като конкретно решение не е взето. Месец след това обаче, на сайта на „Синева“, е публикувана покана за участие в обществена поръчка с предмет:
ИЗБОР НА ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН БАНКОВ КРЕДИТ В РАЗМЕР НА 400 000,00 ЛЕВА НА „СИНЕВА“ ЕООД.

Там като единствена опция е предложено обезпечението с имот. А самата обява на практика означава, че управителят на сметопочистващата фирма  Бойко Крумов е стартирал процедурата по провеждане на обществена поръчка преди общинският съвет (принципал на дружеството) да е взел решение за това.

Очаквано това поражда недоволство у част от съветниците от опозицията. Златко Куртев от „Демократична България“ сподели, че по време на Председателски съвет е поискал изслушване на Бойко Крумов, за да се изясни как без решение на комисията е обявена обществена поръчка за избор на банка с единствена опция ипотека на имущество. Искането му било оспорено от Мария Димитрова с мотива, че има такова решение на комисията. Тя обаче е отказала да предостави протокол, тъй като Куртев не бил член на комисията, въпреки, че общинските съветници имат достъп до всички документи по закон.

На следващия ден копие от протокола все пак е предоставено на Стефан Железов. От него се вижда, че членовете на комисията са подписали единствено присъствен лист от заседанието си на 8 май. Друг лист, озаглавен „Дневен ред“,  завършва със следния текст: „След дълго обсъждане и задълбочена дискусия, комисията единодушно взе решение да се стартира процедура за закупуване на необходимата техника за „Синева“ ЕООД гр. Силистра.“ Никъде не е отбелязано, че ще се ипотекира цялото имущество на Синева.

Документът е подписан единствено от председателя на Общински съвет Силистра – Мария Димитрова. Тук е мястото да припомним, че д-р Димитрова е само „пръв сред равни“ и няма пълномощията да решава еднолично толкова важни въпроси. А че решението не е взето „единодушно“ става ясно от действията на съветниците от „Демократична България“.

Междувременно „Площад Свобода“ се свърза с двама, независими един от друг оценители и ги помоли за ориентировъчна оценка на имота, предложен за обезпечение на кредита. Според тях цената на имотите в района е около 40 лева на квадратен метър. Като се добавят и намиращите се на терена сгради и инфраструктура, стойността на имота може да се покачи до около 1,5 милиона лева или 3-4 пъти по-висока от стойността на машините.

Така на 17 юни ( седмица, след обнародването на обществената поръчка!?) комисията заседава отново. Там единствен Стефан Железов аргументирано е защитил тезата, че не трябва да се ипотекира цялото имущество на „Синева“, че има лизингодатели с много добри условия, че стойността на имота е многократно по-висока от тази на машините, че липсва анализ как ще се връща заема, предвид това, че „Синева“ работи на загуба в последните няколко години.

Въпреки това комисията в състав: Мария Димитрова(ГЕРБ), Хасан Алегбер(ДПС), Иванка Ташева(АБВ), Борислав Борисов(СДП), Гален Енев(Движение 21), Стефан Железов(Демократична България), Стоян Узунов(Алтернатива на гражданите), е гласувала кредита да се обезпечи именно с ипотека. Единствено Стефан Железов е гласувал „против“.

След всичко казано до тук, без отговори остават много въпроси.
 – Защо докладната е внесена след законовите срокове?
 – Защо това става чрез заобикаляне на редовните комисии в общинския съвет?
– Кой разпореди ипотекирането на всички имоти на „Синева“ преди решението на комисията?
  – Защо се настоява за ипотека на всяка цена, вместо да се използва лизинг и така имотите на Синева да се запазят, ако дружеството не успее да върне кредита?
 – Води ли се Синева към фалит и има ли някой апетит към имотите му?

Въпроси, чиито отговори ще продължим да търсим.

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.