Кредитът на „Синева“ за 400 000 лева става все по-съмнителен

Все по-съмнителни стават обстоятелствата около кредита за почти половин милион лева, който някои среди в силистренската политика искаха да прокарат в последния момент.

ЧЕТЕТЕ ТУК:
17 декара общинска земя обезпечават 400 000 лева кредит. Новата схема на „СИНЕВА“-Силистра?

След силното обществено недоволство, породено от внесената в последния момент докладна за кредита, на сесия на Общински съвет – Силистра беше създадена 7-членна комисия от общински съветници от различни партии, за определяне критериите по процедурата за закупуване на 2 бр. сметосъбирача и 2 бр. фадроми от „Синева“ ООД.

Оказва се, обаче, че до създадената комисия, която трябваше да бъде гарант за прозрачност – никой не се е допитал, а Общинското дружество, в лицето на г-н Бойко Крумов е пуснало Обществената поръчка за теглене на заем, като е пренебрегнало мнението на поне част от общинските съветници, представляващи Народа.
Това не е всичко. Като причина за действията на „Синева“ се изтъква протокол , който е подписан само от Мария Димитрова, и в който се твърди , че „комисията единодушно е взела решение“, да подкрепи Бойко Крумов в тегленето на заема, макар и да не се посочени предложенията и мненията на участниците в комисията, ако е имало такива.
Всичко това, разбира се, не можеше да остане задълго скрито от Обществото, понеже напълно разбираемо хората, които са участвали в комисията и не са съгласни с взетото решение, просто изказаха публично своето мнение .

Ето какво пише един от несъгласните – Стефан Железов, участник в комисията от квотата на Демократична България:

По време на единственото заседание на комисията изразих становище, че е ненужно в условията на кредита да се предлага обезпечаване с имот, тъй като самите машини могат да послужат за обезпечение. Условията за финансов лизинг са сходни с тези на ипотечния кредит или по-добри.
На въпросното заседание конкретно решение не беше взето. Затова останах изненадан, когато на сайта на сметопочистващата фирма видях публикувана обществена поръчка с предмет „ИЗБОР НА ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН БАНКОВ КРЕДИТ В РАЗМЕР НА 400 000,00 ЛЕВА НА „СИНЕВА“ ЕООД“. Там като единствена опция е предложено обезпечението с имот, чиято стойност е в пъти по-голяма от искания кредит.
Днес поисках да ми бъде предоставен протокол от заседанието на комисията. Получих присъствен лист, подписан от всички членове на комисията и становище, което подкрепя стартирането на процедурата, подписано единствено от председателя на Общински съвет Силистра – д-р Мария Димитрова.

Г-жи и г-да управляващи, какво толкова тайно има в този кредит и защо се криете от съгражданите си? Излезте с имената си и кажете – КОЙ ще носи отговорност за щетите, които евентуално ще бъдат причинени на всички силистренци с неизгоден кредит, или изгубена Общинска земя на стойност в пъти повече от четири машини за сметоизвозване?

Очаквайте подробности!

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.