Силистренка е тайната любов на Георги Парцалев

Куфарът с личния архив на любимия комик Георги Парцалев е отворен 30 г. след смъртта му.

По съдържанието в него журналистът Георги Тошев е направил нова книга на звездата от „С деца на море“ и „Тримата от запаса“, която излиза по случай 95-годишнината от рождението му, пише ‘Телеграф“. 

Преди години историкът Борис Цацов получава от него куфар с личния му архив. Съхранява го дълги години, но не се осмелява сам да разкаже истината. След като прочита биографичните книги „Романът на моя живот“ (за Стефан Данаилов) и „Невена Коканова. Години любов“, решава да повери куфара с документи на Тошев. 

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се“, коментира Георги Тошев. 

Георги Парцалев (16.06.1925 – 1989) е от златната плеяда български актьори, чийто талант преодолява изпитанието на времето и остава в паметта на публиката над три десетилетия дори и след като напуска този свят. Изиграва повече от 70 театрални и филмови роли, предимно комедийни, които будят любопитство и днес у доста по-младото поколение. 

„Няма същество със съзнание в България, което да не е чувало, да не е виждало и да не обича Парцалев. И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха“, съвсем точно обобщава представата за колегата си Татяна Лолова.

Книгата разкрива и коя е голямата любов на актьора. 

Оказва се студентката по руска литература Анастасия от Силистра, която Парцалев среща в Народната библиотека докато се подготвя за роля в първата постановка на Сатиричния театър – „Баня“ по Маяковски. Двамата често били забелязвани в Докторската градина и в малката сладкарница на ул. „Иван-Асен“, където редовно си поръчвали боза и реване. Анастасия и Георги прекарвали цялото си свободно време заедно, говорейки за руска литература и театър. Момичето, което било 9 години по-малко от актьора, е запленено от деликатността на своя кавалер. Техните любовни отношения продължили няколко месеца и приятелите му били убедени, че най-сетне Георги е срещнал жената на своя живот. Но съдбата била отредила друго.

Един ден Анастасия внезапно изчезнала. Случило се седмица преди премиерата на „Баня“, която се състояла на 7 април 1957 година. Парцалев бил крайно разтревожен.

В първия си свободен уикенд Парцалев намерил транспорт и тръгнал да издирва в Силистра къщата на своята любима. Намерил я болна на легло. Месец и половина след тази среща, на която не успели да си кажат и дума Анастасия починала от левкемия, същата болест, която години по-късно отне актьорът.

източник : Марица.бг

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.