Възпоменателни прояви в област Силистра за 2 юни

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. В индивидуален режим венци и цветя положиха представители на различни институции – общински и регионални, както и на политически партии, културни институти и неправителствени организации. По подобен начин паметта на българите, дали живота си за Родината, бе почетена и в останалите общини на областта, вкл. с воя на сирени точно в 12 ч. Във всяко населено място и особено там, където са 45-те паметника в чест на жертвали се за свободата, на този ден се провеждат възпоменания.
В много от читалищата в област Силистра библиотекарите и секретарите им подредиха кътове с материали по темата – плакати, книги, други издания. Творци, ученици и представители на различни съсловия също се включиха виртуално в проявата.
Силистренският край под разнообразни форми има връзка с националното освобождение в годините на Възраждането през 19 в., както и преди това в духовното пробуждане на народа. В не едно населено място в областта имената на Христо Ботев, Васил Левски (паметници и на двамата има в по няколко населени места в областта, както и именувани средища на образованието и духовността), Хаджи Димитър и др. носят улици, села и читалища. Стефан Караджа има паметник в Силистра, на него също е именувано село в община Главиница. На войводата Таньо Стоянов е посветен походът „По стъпките на…“ (от Пожарево, Тутраканско, до Керчан баир, Поповско), тази година преминал за 35-и път, макар и в камерен състав. И още имена от този период уважаваме с цветя и помен: възрожденеца и кмет на Силистра Гено Чолаков, сподвижника на Левски  Велико Скуртолов – Ветрен, Ботеви четници от Смилец, Ястребна и др. населени места, на които са посветени паметници и паметни плочи.

източник : Областна администрация

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : /Областна администрация/

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.