Стоян Мирчев пита МВР, но без отговор : Кой е дарявал храна и напитки на полицаите в Силистра по време на извънредното положение?

Депутатът пита, министър Маринов не казва

автор : Клуб Z

Кой е анонимният дарител, осигурил на близо 50 служители на МВР в Силистра топла храна и тонизиращи напитки – този въпрос задава силистренският депутат от БСП Стоян Мирчев на вътрешния министър Младен Маринов. Но така и не получава отговор.

Случаят с анонимният дарител в Силистра нашумя след ареста на гражданския активист Димитър Пецов. На 2 май той е арестуван след като при проверка от страна на полицаи в автомобила му са били намерени 7,2 г канабис, 13 г амфетамин, 7,2 г хероин и 11,7 г екстази, идентифицирани с полеви наркотест. Пред медии обаче Пецов заяви, че поведението на униформените е било странно – при него сe качил полицай, накарали го да шофира до районното с униформения до него, след това на територията на управлението веднага извадили от колата пакет с дрога. 

Димитър Пецов от години работи заедно с Програма „Достъп до информацията“ и подава множество заявления до местната власт по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Има и три спечелени дела срещу местната власт. А последното му заявление по ЗДОИ е свързано именно с осигуряването на храна за полицаите по четирите КПП-та в Силистра. 

Пред Клуб Z депутатът Стоян Мирчев заяви, че питането му до министър Маринов не е свързано конкретно с ареста на Пецов, но е по въпросите, които засяга гражданският активист.

В своя въпрос в рамките на парламентарния контрол Мирчев  се позовава на публикации в местни медии, където се разказва, че от началото на извънредното положение в средата на март анонимният дарител е доставял храна на полицейските служители, които са били ангажирани на контролно-пропускателните пунктове на изходите на града. 

„Господин Министър, има ли анонимен дарител ОД МВР-Силистра на храна и топли напитки и ако има, кой е той? Какви са видът и общата стойност на дарението? В какъв период е доставено дарението, ако е предоставяно на части? Спазени ли са изискванията на Закона за МВР за приемане на дарението? Спазени ли са всички противоепидемични изисквания?“, иска да разбере народният представител. 

В отговор вътрешният министър Младен Маринов потвърждава, че на служителите на МВР и на „другите хора на първа линия“ е раздавана храна и тонизиращи напитки. Но пропуска да отговори дали са спазени противоепидемичните изисквания и кое е лицето или фирмата, направила дарението, какъвто на практика е същинският въпрос на народния представител.

„ОД МВР-Силистра установи, че храната и напитките са придобити от Областна администрация – Силистра, съгласно сключено споразумение„, завява министър Маринов. 

Той припомня, че Законът за МВР забранява да се сключват договори за дарения, но не и когато е от общини или други държавни институции и държавни търговски дружества. Освен това с въвеждането на извънредното положение на 13 март ограниченията за дарение временно отпаднаха, когато предмет на дарението бяха лични предпазни средства и дезинфектанти, разяснява министърът. Но пропуска да отбележи, че в случая са били раздавани храни и напитки.  И накрая добавя:

„В конкретния случай и двете разпоредби са неотносими с оглед обстоятелството, че ОД МВР-Силистра под никаква форма не е участвала в приемането на вещи и предмети (потребими, под формата на храна  и напитки). Отчетена е забрана, предвидена в ЗМВР за този вид дарения, предвид което ОД МВР-Силистра не е страна по договори за дарения с физически или юридически лица“. 

„Отговорът на министър Маринов не е задоволителен и аз ще продължа да търся информация по случая“, коментира пред Клуб Z Стоян Мирчев.  

ТУК можете да видите целият въпрос на Стоян Мирчев и съответно отговорът на министър Маринов.

Последвайте ни във Фейсбук , за да сте винаги информирани .

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.