ПЗГ „Добруджа“ Силистра пуска „работилница за хартия“

автор : Йордан Георгиев /Версинаж/

В южната част на Румъния край село Комана, известно с едниименния си манастир, е изградено средище, наречено „Приключенски парк“. То е дело на Сдружение „Хартиена мелница“ и е уникална частна инициатива без аналог в северната ни съседка. Включително за рециклиране на хартия.

Членовете на сдружението, които първо са работили по проект, финансиран от Норвежкия фонд, са продължили работата си по съхранение на занаяти, някои от които са на отмиране. Един от тях е производства на хартия – втора употреба, която ползват, за да произведат единични екземпляри, печатани на стари машини и преси. За целта са създадени няколко ателиета, като в повечето случаи работата е ръчна. 
По подобен начин, само че първоначално по проект към Френскки културен институт София за изява от типа „зелено училище“, после с помощта на „Силома“ Силистра и др. спомоществователи, ПЗГ „Добруджа“ Силистра предстои да пусне…работилница за хартия. Една възможност за реализиране на продукт, който е екологичен, модерен, а и занимателен. Междувременно отново в Земеделската гимназия в работилницата на училището бяха изработени от дървени палети – 7 пейки, разположени по коридорите на училището, чийто сграден фонд премина през голям проект, завършен миналата година.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.