Кой „закри“ поредната сесия на Общински съвет-Силистра и опитва ли се председателят на ОбС да избяга от отговорност?

автор : Свилен Димитров

Скъпи съграждани, както стана ясно от съобщение, публикувано по-рано днес на страницата на Общински съвет-Силистра, поредна редовна сесия на местния Парламент ще бъде закрита за присъствие на граждани и журналисти. Изтъкнатата причина за пред нас, данъкоплатците, разбира се е „Извънредната епидемиологична обстановка“ и издадената в тази връзка заповед на Министъра на Здравеопазването – РД – 01 – 262/14.05.2020 г. Но както може би се досещате, в Заповедта никъде не се твърди, че тази мярка е наложителна. Това повдига леки съмнения, каква е истинската причина за закриването на сесията и защо решението се легитимира със заповед на министър, която няма нищо общо и по никакъв начин не налага тези действия. Съобщението от Общински съвет също така , удобно не разкриваше точно КОЙ стои зад това решение и КОЙ носи отговорност за него. Самото решение беше представено едва ли не, като факт, който не подлежи на обсъждане и не е от компетенциите на Общински съвет (а той е). Всички тези неясноти, светкавично бяха съзрени от нашият съгражданин Боян Симеонов, който с кратка статия, публикувана в „Площад Свобода“, изрази своето възмущение от случващото се:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СИЛИСТРА РЕШИ, ЧЕ БЕЗ ГРАЖДАНИ И ЖУРНАЛИСТИ СЕ РАБОТИ ПО-БЕЗОПАСНО

Драги силистренци. На 21.05 на интернет страницата на Общински съвет – Силистра се появи съобщение,  с което ни уведомяват, че местния парламент предпочита да работи без присъствието на граждани и журналисти – т.е. при закрити врати. Удобното извинение, както може би се досещате, е въведената “Извънредна епидемиологична обстановка” и издадена в тази връзка заповед на Министъра на Здравеопазването – РД – 01 – 262/14.05.2020г.

В съобщението обаче не се упоменава коя точка от заповедта на Министъра налага  заседанията на местния парламент да се провеждат при закрити врати. Причината за това е съвсем проста – в заповедта не се споменава нищо,  което да обуславя подобно ограничение на заседанията на общинските съвети в Република България.

Изглежда за управляващите е твърде удобно Общински Съвет – Силистра да нарушава собствения си правилник и да заседава при закрити врати, макар нищо да не налага подобни рестрикции.  Разбира се, това не учудва никой.  Прозрачността и гражданското участие са белег на демократичните процеси. Процеси, които са твърде неуместни, предвид манталитета на управление.

Не по-малко светкавична беше реакцията в сайта на Общински съвет-Силистра, в отговор на тази статия. Съзрели може би, поредната буря от гражданско недоволство, породено от неадекватни действия, виновниците за решението побързаха да прехвърлят отговорността на колективния орган и добавиха едно изречение към съобщението : Решенията за предприетите мерки от страна на местния парламент, са приети на председателски съвет, чието заседанието се проведе на 18.05.2020 г., като в него участие взеха председателя и заместник-председателите на Общински съвет – Силистра, както и ръководителите на групи и председатели на постоянни комисии.

След като разбрахме КОЙ, според сайта на Общински съвет е взел решението, решихме да потърсим отговори от участниците в този така важен председателски съвет и О, каква изненада – оказа се, че част от тях дори не знаят, че са обсъждали „закриването“ на редовната сесия. Значи ли това, че в опит да се избяга и да се разпредели отговорността за еднолично решение, взето без дебат и гласуване и извън правомощията на човекът, който го е взел, отговорните органи излъгаха, че всичко е било обсъждано на прословутия „председателски съвет“ с участието на толкова много хора? Те повечето не знаят, че са участвали де, ама това са подробности, сайтът на ОбС казва друго.

Очаквайте отговори и подробности още утре. Кой е ЗА и кой е ПРОТИВ присъствието на граждани и журналисти на сесии и комисии на Общински съвет-Силистра? Кой си позволява да пуска съобщения от името на всички общински съветници, без да се консултира с тях?
Разбираме, че е по-лесно да кажете – „Общински съвет реши“, или „Председателският съвет“ реши, но това не отговаря на истината. Опитвате се да приложите един прост политически прийом, който цели да размие отговорността и да я елиминира. Истината е, че всеки поимменно трябва да носи отговорност за своите действия, пред своите съграждани и гласоподаватели и ние искаме имена, за да знаем на кого можем да разчитаме и на кого – не.

Завършваме тази статия с кратък коментар от Боян Симеонов :

След моя кратка статия в „Площад Свобода“ интернет страницата на Общински Съвет – Силистра промени своето съобщение. В късни доби. Извън работно време.

Явно някои люде не спят сладко на пухени възглавнички.

И има защо. Така или иначе, констатацията остава.

Общински съвет Силистра няма нужда от граждани и гражданско общество. А от данъкоплатци с маски.

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.