Пръскането с дезинфектанти по улиците е опасно за здравето, предупреждава СЗО

Пръскането с дезинфектанти по улиците не унижощава коронавируса и създава риск за здравето на хората, предупреди Световната здравна организация, цитирана от информационните агенции. Заключението на експертите е включено в доклад относно почистването и дезинфекцията на повърхностите като част от мерките срещу разпространението на COVID-19. Пръскането или опушването на открити пространства като улици или пазар не се препоръчва за унищожаване коронавируса или на други патогени, тъй като дезинфектантът се деактивира от мръсотия и отломки“, се казва в доклада.

Според СЗО улиците и тротоарите не се приемат за „резервоари на инфекция“ от COVID-19. Експертите изрично подчертават, че пръскането с дезинфектанти, дори навън, може да бъде „опасно за човешкото здраве“. Използването на подобни препарати върху хора „не се препоръчва при никакви обстоятелства“. Разпръскването на хлор или други токсични химикали може да доведе до дразнене на очите и кожата, бронхоспазъм и стомашно-чревни ефекти, предупреждават от СЗО.

Експертите смятат, че системното пръскане и изпаряване на дезинфектанти от повърхности в закрити помещения е неефиктивно извън зоните за директно приложение. „Ако трябва да се прилагат дезинфектанти, това трябва да се направи с кърпа, напоена с дезинфектант“, е препоръката в доклада на СЗО.

източник : Радио Варна

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Радио Варна

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.