автор : Димитър Пецов /Граждански контрол/

Има един член от Закона за обществените поръчки, който се оказва златен когато става дума за елиминиране на конкурентното начало и предпочитане на една и съща фирма, на която кметът на Община Силистра да възлага обществени поръчки от години. Такива обществени поръчки видяхме, че са тези за застраховане на недвижимото имущество и автомобилите на общината, както и застраховките на работниците на някои общински предприятия, сключени с фирмата на един от съоснователите на СИК Младен Михалев – Маджо „Асет иншурънс“.

Това стана ясно, когато в условията на извънредно положение беше публикувана на сайта на общината поръчката за тази година, както и мотивът за избор на единствения изпълнител на застрахователните услуги – извънредното положение. Този факт стана повод за разследване на Граждански контрол, публикувано преди време, а публикацията стана повод за сигнал на Антикорупционния фонд – АКФ до Агенция държавна финансова инспекция за проверка на поръчката за нарушения на конкурентното начало.

Договорът за застраховките с този изпълнител беше на прогнозна стойност около 60 000 лв., а конкурентното начало се елиминираше като се използва от кмета-възложител чл.79 ал.1 т.4 от Закона за обществените поръчки. Оказва се обаче, че същия член се използва и за сключване на други сделки на Община-Силистра по реда на ЗОП.

Но този път договорът е на много по-голяма стойност – 4829400.00 лв. без ДДС. Става дума за доставка на горива за служебните автомобили на общината, както и за доставка на горива за отопление Газьол за различни институции. Този договор обхваща периода 01.01.2018г. до 31.12.2022г. Процедурата по Възлагане на поръчка без предварително обявление чл. 79 ал.1 т.7 пак е изключение от нормалния конкурентен начин на възлагане на поръчките, залегнал в ЗОП. В мотивите Кметът пък посочва, че става дума за борсова стока и посочва бланково, че Законът за стоковите борси и тържища(ЗСБТ) следвало да осигури постигане на целите и принципите за конкурентност на ЗОП – Борсата осигурява на членовете си и на техните клиенти равни условия за участие в търговията и режима на борсовата търговия.

And the winner is…

И при тези жестоки и конкурентни условия победителят се оказва… „БЕНТ ОИЛ“ АД. Другата фирма на Маджо. Доставчикът на горива „Бент оил“ е и с 28% дял от акции в „Асет иншурънс“ – застраховател на имотите и автомобилите на общината, който тази година в противоречие на закона беше предпочетен за изпълнител пак на основание чл79 ал.1 от ЗОП, но по друга точка. „Асет иншурънс“ и „Бент оил“ имат един и същ адрес в София – ул.Шар планина №35.

Така едната фирма на Маджо застрахова автомобилите на общината, а другата ги зарежда с горива. Изобщо обслужването е пълно, но кой кого обслужва не е ясно. Дали Маджо обслужва Кмета или Кметът обслужва Маджо?

Какво обхваща обслужването:

Доставките на горива обхващат зареждане на автомобилите на Община Силистра, Кметство Калипетрово, Детски ясли и ДДЗ, ОЗСП, ОП „Дръстър“, ОП Общински пазари и паркинги. И също така Газьол за отопление на детските градини, детските кухни, плувния басейн, училища и др. на територията на Община Силистра. Повече за поръчката на http://poruchki.silistra.bg/index.php?id=416

Това не е първия договор на общината с тази фирма. Такива договори има още от 2014 г. Сключването на договорите става чрез борсов посредник, но винаги с една и съща фирма.

Още по темата :

„Положението е извънредно“ – Общината застрахована при Маджо

Поискаха цялостна проверка на застраховките на Община Силистра заради нарушения и съмнения за корупция

АКФ: Освен, че липсва конкурс, липсва и прозрачност в застраховките на Община Силистра

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading