ОУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в с. Калипетрово стана на 170 години

Областният управител на област Силистра Ивелин Статев отправи поздрав до ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Калипетрово – най-старото по рода си в област Силистра, по повод патронния му празник и във връзка с неговата 170-а годишнина. В поздрава се казва: „Уважаеми госпожи и господа учители, скъпи ученици от най-старото в област Силистра училище, стартирало, както е казано в първоначалния му надпис, като „Калипетренско славяно-българско училище съзидано с помоща на ученолюбивите селяни в лято господне 1850 година“. Училището е един от примерите как в години на чуждо подтисничество църква и духовна просвета вървят заедно, за да поведат хората към тяхното Възраждане, създавайки след време и уникалната форма за общуване, наречена читалище. На добър час – 170 години след началото, и честит празник!“

източник : Пресцентър Областна администрация – Силистра

Според исторически свидетелства още през 1850 година в Силистренско има училище, наречено на светите братя-просветители – училището в с. Калипетрово.
Доказателство за това е запазеният училищен печат, върху който са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел – символ на пробудата. Някои изследвачи предполагат, че това е първият училищен печат в България.
В селото става и една трагикомична случка, свързана с първото честване на празника на славянските просветители, на която издаваният от Драган Цанков в Цариград вестник „България“ посвещава три публикации. Според покойния краевед Вълчо Радев, когато на 11 май 1860 година българите в Силистра и селата около града решават да отбележат Деня на славянските просветители за пръв път, някой си Язаджи Георги ги наклеветява пред пашата, че ще „повдигнат бунт срещу Високото правителство“. Като знак за бунта клеветникът посочва биенето на черковните камбани. Пашата нарежда да затворят в конака първенците на българското население. В околните села са изпратени заптиета да арестуват свещениците, които дават съгласието си на 11 май да се бият камбаните на църквите. Един от тях е поп Чока от съседното на Силистра село Калипетрово. Като разбира, че ще го арестуват, той получава разрив на сърцето и умира. Оттогава българите от този край започват да наричат Кирило-Методиевия празник и Попчоков.

източник : /Пеню Николов, БТА/

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.