Рибари от Силистренско недоволстват заради удължената забрана за стопански риболов на дунавска скумрия

Професионални рибари от Силистренско недоволстват заради удължената от Министерството на земеделието, храните и горите забрана за стопански риболов на дунавска скумрия/карагьоз/.
Забраната е с мотив за опазване на биологичното разнообразие и „възникнала необходимост“ за запазване на популациите на пролетно-лятно развъждащите се риби в Дунав, каза председателят на УС на СНЦ „Рибарско сдружение Ветрен – 396“ Афтени Чобанов.
Изпратено е писмо до Министерството на земеделието , храните и горите, в което се настоява да се отмени заповедта за удължаване на забраната. Според Чобанов в румънския участък на Дунав забраната за улов на всякакъв вид риба е 45 дни, но за дунавската скумрия е 15 дни – от 20 април до 4 май. Докато в България забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни.
Според Чобанов потърпевши от това са българските рибари.
Ако не се удовлетворят исканията на рибарите за отменяне на заповедта, те остават в готовност за протестни действия, се казва в писмото на СНЦ „Рибарско сдружение Ветрен – 396“. То е съгласувано и със Сдружението на професионалните рибари в Белене/ СПРБ/ „Рибел“ и СНЦ „Амур“ в Никопол, съобщи Чобанов.

източник : Пеню Николов /БТА/

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.