Генерал Владимир Вазов вече ни гледа от трафопоста на „Старата автогара“


Втората част от проекта на силистренеца Драго Димитров „Героите на България“ вече е завършена. От трафопоста на „Старата автогара“ ни гледа образа на непобеденият генерал Владимир Вазов.

Генерал Владимир Вазов е от най-големите български военачалници. Неговото име е записано в една от най-блестящите страници на българската военна история – победната битка при Дойран през 1918 г. Той е по-малкият брат на Иван Вазов. Фамилията Вазови дава още един генерал – третият брат Георги Вазов.

„Народ, който цени борците си,
който живее с историята си,
той не умира.“
Кап. Георги Станев /1907 г./
снимка : Драго Димитров

Началото на родолюбивия проект беше дадено през юни 2019-та година с изрисуването на легендарният генерал Иван Колев – героят на Добруджа, върху друг трафопост – този срещу „Домът на учителя“.

Генерал Иван Колев е наричан Освободителя на Добруджа. Конната му дивизия има решаващ принос за победата в сраженията край Добрич на 5, 6 и 7 септември 1916 г., останали в историята като Добричката епопея. Тогава, без да дочака заповед от щаба на армията, генерал Колев повежда конницата си, извършва мълниеносен преход от няколко десетки километра, атакува във фланг завоевателите – руски, румънски и сръбски военни съединения, и ги разбива. Добрич е спасен! Генералът заслужено получава прозвището Спасителя на Добрич.

„Да се роди, да живее, да яде, да пие и накрая да умре може и насекомото. Човек трябва да живее живот, полезен на другите“
снимка : Драго Димитров

Поздравяваме родолюбивите си съграждани! Продължавайте напред в благородното си начинание, което ще допринесе полза за всички нас!

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.