Стефан Иванов, директор на „Зърнени храни-Силистра“ : Пшеницата е достатъчно, но няма пазар

Имаме достатъчно пшеница, както за изхранване на населението, така и за животновъдството, заяви пред „Труд“ Стефан Иванов, изпълнителен директор на „Зърнени храни Силистра.

По думите му дори и да има намаление на реколтата тази година заради сушата в някои области, то няма да надхвърли 10%. Пак 5.5 -5.8 млн. тона пшеница ще останат, с които можем да изкараме 3 години без да сеем, посочи Иванов.

Според него големият проблем е, че няма пазар за пшеницата. От една страна вътрешното потребление намалява, а от друга износът става все по-труден, защото търсенето в други държави се свива.

Ние работим на най-трудните пазари като Либия, Тунис, Алжир, Мароко и нещата не са обнадеждаващи. Заради войната в Либия се бавят плащанията, в Тунис и Алжир пробиваме трудно с българската пшеница, защото са свикнали на френската. В Египет не можем да припарим, защото там пазарът се държи от Русия, посочи той.

Той заяви, че цените на зърното се диктуват от големите производители. Ако няма пазар за пшеница, тя трябва да се съхранява в складовете. Това обаче изисква много разходи и оскъпява суровината.

От Центъра за икономически изследвания в селското стопанство прогнозират, че тази година реколтата от пшеница няма да надхвърли 5.9 млн. тона. Продължителната суша в страната, която е особено тежка в Добруджа, ще понижи средния добив на пшеница у нас, но известна компенсация може да се очаква от увеличението на международните цени на хлебното зърно, сочи изследването. Очакванията за добива от пшеница от новата реколта са за 4.85 тона/ха, като спрямо миналата година спадът ще е между 3% и 10% в различните райони. Ако прогнозата за 6-7% намаление на новата световна реколта се сбъдне, то средната цена ще се повиши с около 8%, посочват от института.

източник : ТРУД

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.