Сдружението на заведенията изпрати протестна нота до правителството

Незабавно намаляване на ДДС за секторите „Туризъм-заведения и хотели“ и „Храни от първа необходимост“ от 20 на 5 процента и мораториум върху влизането в сила на промените в наредба „Н-18“ са част от исканията на Сдружението на заведенията в България. Те са формулирани в протестна нота, изпратена до правителството по повод кризата, предизвикана от пандемията.

Ивелина Василева, мениджър на верига от заведения на крайбрежната алея и Морска гара-Варна, коментира, че страхът на хората от зараза е основният проблем в момента, но намаляването на ДДС ще бъде в подкрепа на бранша.

„За нас една помощ от 9 % на ДДС би ни позволила да не вдигаме цените и да успеем да покрием при по-малки приходи по-големи разходи. При нас има един парадокс – че цените в ресторантите са ниски, а цените на стоките са високи. Освен това имаме сериозен проблем в момента – нашите работници нямат право да имат 6-дневна работна седмица. Всички много добре знаят, че тук лятото има много повече работа от зимата и е нормално всеки да иска да работи повече през този сезон“, подчерта Василева.

Летните обекти край морето в момента се подготвят за отваряне, дезинфекцират се и се боядисват. Най-вероятно повечето заведения във Варна  ще заработят поетапно от 9 до 15 май.

източник : Радио Варна

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : boliarinews.bg

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.