Близо 70 българи от Силистренско са блокирани на летището в Париж

Близо 70 българи, заминали за сезонна работа във Франция, при кацането си в Париж са били задържани от Гранична полиция. Там са били щателно проверявани, иззети са им документи и телефони.

Пред БНР част от хората са обяснили, че са отишли да берат ягоди и не могат да разберат причините за отношението към тях, при условие, че са представили договори и адресни регистрации. А телефонът, по който говорят е на Червения кръст.

Хюлия Адемова от Дулово, която вече 16 часа няма връзка с майка си, е заявила пред БНР, че сред блокираните българи са били брат ѝ, майка ѝ и леля ѝ. По думите ѝ те са задържани веднага на летището, били са по 10 души, заградени на четири квадрата.

Представител на посредническата фирма в България със седалище в Шумен – Сунай Мехмед обясни, че от години фирмата работи с френска фирма и изпраща българи за бране на ягоди. Дори група българи вече е пристигнала там и е започнала работа. Мехмед не може да си обясни проблема, който се е създал около новата група.

От Министерството на външните работи потвърдиха за случая и увериха, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с блокираните сънародници. „Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати.

Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници. Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години“, уточняват от МВнР.

Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособено за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

източник : БНР

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Pixabay

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.