„Демократична България – Силистра“ изразява своята тревога и дълбоко безпокойство по повод ареста на г-н Димитър Пецов – гражданин, който нееднократно е доказвал през годините своята непримиримост към непрозрачността, отличен с приза „Златен ключ“ за борбата си за достъп до обществена информация, неколкократно спечелил съдебни дела срещу Общинската администрация в Силистра и лично осъдил кмета Юлиян Найденов за същото.
Както стана публично известно, г-н Пецов бе арестуван и задържан за срок от 24 часа от ОД“МВР“ – Силистра съгласно чл.354а от НК, а именно за притежание на наркотични вещества.
Предвид съмнителните обстоятелства около задържането на г-н Пецов, неяснотите по процесуалните действия на правоохранителните органи и липсата на отношение от страна на Окръжна прокуратура – Силистра, Демократична България – Силистра се обръща с апел към всички ангажирани институции, гражданите на Силистра и медиите:

1. Максимално бързо да се проведат всички процесуални действия, касаещи разследването на този случай. Протакането или отказът на компетентните органи да стигнат до изясняване на всички факти и обстоятелствата е против обществения интерес.
2. Местните и национални медии да проявят отговорност и здрав разум при отразяването на този случай. Вече бяха публикувани статии от медии близки до управляващите, които произнасят морални присъди, изразяват непроверени твърдения и неистини.
3. Гражданското общество да прояви силен интерес към този казус, поради неговата значимост.

Разчитаме и вярваме, че компетентните органи ще свършат своята работа максимално бързо и акуратно, ако действително желаят да работят в интерес на обществото и справедливостта на всеки гражданин съгласно Конституцията на Република България. Същевременно искаме да напомним, че присъдите в Република България не се произнасят от полиция, прокуратура и определени медии. Носителят на справедливост е единствено и само българският съд.

Полицията задържа силистренски журналист със съмнително количество наркотици в колата

Адв. Кашъмов : Около ареста на Димитър Пецов има много смущаващи факти (ИНТЕРВЮ)

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Димитър Пецов с наградата „Златен ключ“

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading