Адв. Кашъмов : Около ареста на Димитър Пецов има много смущаващи факти (ИНТЕРВЮ)

Ръководител е на правния екип на
Програма Достъп до Информация

Адвокат на годината за 2008 г.

Номиниран за Човек на годината 2013
Председател на Комисията за журналистическа етика


Свързахме се с адвокат Александър Кашъмов, за да потърсим мнението му по казуса със задържания по подозрения за притежание на наркотици, силистренски журналист Димитър Пецов.

Здравейте г-н Кашъмов! До Вас вече е стигнала новината за ареста на нашият колега, журналистът Димитър Пецов.

Здравейте, да, Димитър Пецов, на когото връчихме наградата „Златен ключ“

Какъв е Вашият коментар по темата, още повече, че от два дни нямаме становище дори от прокуратурата.

-Ами според мен, от това което чувам и разбирам, става въпрос за някои много смущаващи факти, които евентуално могат да хвърлят и черна сянка върху начина , по който се защитава свободата на словото в България. Имам предвид, че е много съмнителен начинът, по който се случва всичко.

Спрян за проверка, очевидно по подозрения за притежание на наркотици, но не е извършен обиск на място, а е заведен до РПУ и чак там. В колата влиза полицай, няма причина, не е действие по ЗМВР, или разследване.

-Да, има поредица от странни обстоятелства. Основните неща, които за мен са много странни са, че ако става въпрос за действително подозрение за наркотици, разбира се е трябвало веднага да бъдат извършени на място, процесуални действия. Още повече, че е трябвало да бъдат извършени действия насочени към събиране на доказателства по реда на НПК, защото това е единственият смислен начин да се реагира. Естествено, странно е, макар че разбира се, не искам да кажа, че е лошо, че човекът е пуснат без да бъде упражнено 72-часово задържане, каквото в такива случаи е задължително, както и задържането на автомобила в подобни ситуации. Доколкото разбирам, до ден днешен не е повдигнато никакво обвинение, което също е странно при твърденията за това , какво се е открило и за какво става въпрос. И в светлината на факта, че той , освен че редовно подава заявления по Закона за достъп до обществена информация, е и сред активните граждани в България в това отношение.

-Последното му заявление дори е до директора на ОДМВР-Силистра – Старши комисар Юлиян Караславов.

-Ами, това именно е странно, че последното му заявление е до директора на полицията и в същия момент, то се отнася до разкритието на анонимен дарител на тази полиция. Да припомним, че преди години, през 2011-та година беше поставен на национално ниво въпроса, дали, и доколко е редно изобщо да се получават дарения в МВР. Така че въпросът е от висок обществен интерес очевидно и според мен институциите в страната дължат в момента публично обяснение, след тази акция, дали тя не е изолирана акция и дали не е насочена тъкмо към това, да бъде попречено на един гражданин, журналист да подава заявление по реда на Закона за достъп до обществена информация.

-А какво мислите за това, че са го извикали да даде кръв и урина, което той лично сподели с нас. Това също е необяснимо. Евентуалното обвинение е за притежание, или разпространение на наркотици. Законът не наказва тези, които употребяват, следователно може ли да се твърди с голяма степен на вероятност, че целта не е точно разследване, а очерняне на дадената личност?

Все пак на първо място, не бива да поставяме под съмнение , евентуално всички действия, които полицията е извършила, защото в рутинни случаи, в които наистина става въпрос за притежание на наркотици, такива процесуални действия биха били извършени. Специално даването на кръв и урина може да има за цел да се уточни и ако човекът не ги употребява за лични цели. Ако не ги употребява за лични цели, това евентуално би могло да бъде ползвано от едно обвинение за това, да твърди, че те се държат с цел разпространение. Но това, което в случая е странното е, че това искане ,да се даде кръв и урина, идва на един по-следващ етап, след като всичко това, ако подозрението е било истинско, е трябвало да бъде извършено още към момента на неговото задържане. Защото в последствие, на следващия ден, не знам какво толкова се е очаквало да се открие при тези изследвния. Което пък, съответно създава представа, че такова искане от него е по-скоро насочено към едно продължаващо сплашване.

Още нещо, обадили са му се в последствие, да му кажат, че искат да правят оглед на колата, предвид това, че му е върната и не е задържана в МВР. Как си обяснявате това?

Всичко това са действия, които е трябвало да бъдат извършени в самото начало, пак казвам, ако се касаеше за истинско подозрение. Фактът, че подобни действия не са били извършени, според мен подкрепя впечатлението, че самата първоначална цел не е била да се извърши разследване, нито пък е съществувало спрямо него някакво подозрение, а чисто и просто е осъществена една роля , непредписана от закона, но съществуваща от времената на тоталиратната държава. Ролята по сплашването от страна на органите, а в последствие се създава привидност, че всичко това е направено, заради това, че е имало подозрения за престъпление. И затова те сега, по-късно, извършват действия, които е трябвало да се извършат изначално. Разбира се трябва да е ясно, че ние говорим дистанцирано и без да познаваме фактите по случая, но поведението на полицията в този случай е изключително странно и особено когато е в контекста на една критична позиция на журналиста Димитър Пецов. Едно негово настояване да получи достъп до обществена информация, за да знаят гражданите в областта, как се осъществява държавната политика и как си вършат работата институциите.

-Да, и не само това. Той изискваше документи, изискваше неща, които може би те не разполагат с тях в момента. За тази храна, за която става дума, че се дарява в условията на извънредно положение при епидемична обстановка.

Искам просто да кажа, че тъкмо във времена, като извънредното положение, когато наистина, от едната страна институциите трябва спешно да се грижат за хората и да си вършат работата, също така обаче, гражданите в демократичното общество продължават да имат правото на информация и да имат правото да контролират работата на държавните институции, защото ние сме ги избрали тези институции, за да управляват от наше име. И в такава ситуация критичната позиция трябва да бъде запазвана и съхранявана, а не трябва да бъде атакувана. За съжаление мисля, че се случва нещо различно.

И последно – вашето мнение, кога да очакваме някакъв коментар от прокуратурата? Вече два дни не отговарят телефоните на пресцентъра? Нормално ли е това?

Това също е много странно, защото ако ние говорим за процесуално-следствени действия по НПК, извършени в ситуацията на неотложност, в рамките на тези 24 часа трябваше да бъдат извършени доста неща. Ние дори не знаем, дали е образувано наказателно производство по случая и няма начин това да се разбере от прокуратурата, а пък ако имаше такава неотложност, то вече трябваше да е образувано. Така че, странно е това мълчание на прокуратурата, но то подсилва подозрението, че се случва нещо нередно и ако това е извършено с цел сплашване на човек, който си упражнява правата по Закона за достъп до обществена информация , и който заявява гражданска позиция, то тогава това е един много лош и опасен симптом за една демокрация на 21-ви век, която е член на ЕС.

Интервю на Свилен Димитров

Очаквайте подробности!

Последвайте ни във Фейсбук , за да сте винаги информирани .

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.