Полицията задържа силистренски журналист със съмнително количество наркотици в колата

Димитър Пецов, журналистът, който направи редица разкрития около схемите, които се разиграват в Община Силистра, бе задържан със сериозно количество наркотици в джоба на седалката на колата си. Впечатление прави, че наркотиците са четири вида и в количества, каквито никога досега не са залавяни от силистренската полиция.

Пецов се превърна в неудобен на властта още преди години, след като разкри как Община Силистра е назначила новия си главен архитект без конкурс, в разрез със закона. Тогава той осъди община Силистра в Административен съд. Още едно дело има спечелено и за начина, по който Общината е назначавала обществените възпитатели – непрозрачно.

Носител на националната награда „Гражданин най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ“ , Димитър Пецов подпомагаше с правни съвети, протестната група „Протест-Силистра“, която на свой ред осъди два пъти Общината и лично Кмета, поради нежеланието им да предоставят реални и пълни финансови отчети на общинското предприятие „Синева“, което от години върви надолу и тази година вече записа огромна загуба на сметката си.

Димитър Пецов в София на награждаването с голямата награда за „Гражданин най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ“
Свилен Димитров от Неформална група „Протест Силистра“, която осъди Общината на няколко пъти и също спечели Грамота за „Гражданин най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ“

Това не е всичко . Веднага след изборите за местна власт, миналата година Димитър Пецов разкри как в управляващата партия „ГЕРБ“, в Общински съвет и Общинска администрация, се внедряват хора все близки до областния председател на ГЕРБ – Тодор Тодоров. Със статия срещу доскоро никому неизвестната жена на г-н Тодоров, Елица Тодорова (която преди изборите беше широко промотирана чрез дарения за десетки хиляди, осигурени от мъжа й), Пецов може би си навлече и гнева на мастития земеделец и член на управителния съвет на управляващата ма… Партия.

Така се стигна до случката на крепостта „Меджиди Табия“, за която Димитър Пецов разказа на 16-ти февруари, където по думите му е бил заплашван лично от Тодоров , че ще бъде смачкан от него.

Димитър Пецов разказа за заплахите от страна на Тодор Тодоров във Фейсбук

Създател на фейсбук групата „Граждански контрол-Силистра“ , Димитър Пецов от години посещава сесиите на силистренския Общински съвет и създава прозрачност , като информира съгражданите си за случващото се там.

Десетки са разследванията от обществена значимост на журналиста, които засегнаха интересите на редица хора по високите етажи, особено на местната олигархия. Тъй като , за да обхванем всичко ще трябва да напишем книга, ще се спрем набързо на последните няколко, които още са в ход.

Димитър Пецов разкри как кметът Найденов, в разрез със закона направи застраховки на общинското имущество за 60 000 лева, без конкурс в една банка на личен негов приятел:
„Положението е извънредно“ – Общината застрахована при Маджо

Разкритието накара Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) да подаде сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с искане за цялостна проверка на възлагането и изпълнението на обществена поръчка за застраховане на Община Силистра:

Поискаха цялостна проверка на застраховките на Община Силистра заради нарушения и съмнения за корупция

АКФ: Освен, че липсва конкурс, липсва и прозрачност в застраховките на Община Силистра

Финансовото затъване на общинското предприятие „Синева“ също не беше пропуснато от Димитър Пецов, който беше един от първите, които алармираха за това . На сесията на Общински съвет-Силистра, преди няколко дни, скандал предизвика искането на ГЕРБ да се даде разрешение на „Синева“ да вземе 400 000 лева кредит, за закупуване на нови машини. Кредитът трябва да бъде обезпечен със 17 декара от най-добрата общинска земя.

Общинско дружество „Синева“ е с огромна загуба. Има ли повод за притеснение?

17 декара общинска земя обезпечават 400 000 лева кредит. Новата схема на „СИНЕВА“-Силистра?

„Синева“-Силистра върши частни услуги на хора с „връзки“. Това ли е причината за амортизация на общинската собственост? (СНИМКИ)

Само преди дни, на 27-ми април, Димитър Пецов изпрати запитване по Закона за достъп до обществена информация до Директора на МВР, с искане да бъде обявено името на „анонимният“ дарител, който осигурява храна и напитки на полицаите по силистренските КПП-та :

Да питаме: Има ли привилегировани дарители в Силистра – такива, които правят „жестове“ на органите на реда, но са анонимни за обществеността? Спазен ли е реда при доставянето на храна и мерките на извънредното положение или ако си близък с властта, нямаш проблеми – строгостта на закона се прилага за други, които не са толкова близки? Това е целта на въпросите към директора на ОД на МВР, които отправих със заявление по ЗДОИ – КОЙ е анонимния дарител? Организация, фирма частно лице? Кой е анонимният дарител хранил полицията и така шумно отразяват в медиите.
Надявам да получа отговори.

Е, официален отговор г-н Пецов още не е получил. Но получи нещо друго – заловиха го с наркотици. Между другото, въпреки че 90% от хората в града, знаят кой е „анонимния“ дарител, все пак ще кажем , че научихме от наши източници, че името му е Т.Т. от управляващата ма… Партия.

А сега е ред на обществото. Нека всеки сам да си направи избора на кого да вярва и на кого – не. Но истината е, че утре това може да се случи и на вас. И оправдания вече няма – всеки, който остане безучастен пред неправдата, спомага за извършването й. Сега е време да покажем, че с цялата си дейност, Димитър Пецов се е борил за Народ, а не за мърша…

“Да си измиеш ръцете от конфликта между силните и слабите означава, че си на страната на силните, а не че си неутрален.”

„Във времена на заблуда и измама казването на истината е революционен акт.“
Джорж Оруел

А ето и разказът за ареста на Димитър Пецов от първо лице :

СЪОБЩАВАМ ФАКТИТЕ
Вчера към 18.00 часа бях на път с колата си към „Меджиди табия“. Изведнъж на кръстовището на ул. „Петър Мутафчиев“ в Силистра , преди да завия към Новия стадион, чух полицейска сирена зад себе. Отбих близо до автоцентър Фаворит. Мислех, че съм нарушил правилата за движение. Дойде полицай и ми поиска документите за проверка, после ми поиска застрахователната полица на колата, после и талона за годишен технически преглед…. Оказах се изряден документално. После идва още един полицай и се представя като инспектор от Криминална полиция. Почва нещо да ми светва в посока, че съм написал нещо, което е всяло паника и суматоха. Не съм изненадан от тези действия по принцип, защото съм ги предизвикал и с въпросите си, които скоро отправих със заявление по ЗДОИ към директора на ОД на МВР – за това кой е анонимния хранител на полицията при извънредното положение.
После те ми казват, че трябва да отида с тях в РПУ – Силистра и да ги следвам с колата. Един от полицаите, обаче, се качи в моята кола и седна до мене на предната седалка. Така изминахме двамата разстоянието по цялата ул.Македония до РПУ-Силистра, като през цялото време полицаят се опитваше да ми отвлича вниманието с въпроси дали съм притеснен и други подобни.
Паркирахме пред РПУ и те ми казват, че трябва да направят претърсване на автомобила. След малко почват да претърсват и на 30 секунда от претърсването намериха в задния джоб на шофьорската седалка нещо увито в черна кесия. И почват да ме питат без да са го отворили и видели самите те:“Какво е това, г-н Пецов?“ , единият казва, “ Г-н Пецов, Вие уж сте спортист, а с какви неща се занимавате?“, казва другия… и „Как е попаднало това в автомобила, г-н Пецов?“ …„Те нещата са ясни…“ и т.н.. Те дори не са отворили да видят пакета какво има вътре и коментират, правят изводи. И аз не знам също какво има, но почва да ми се изяснява вече ситуацията. Отдалече се виждаха някакви листа, опаковани в найлонова прозрачна кесия и отгоре още една черна найлонова кесия. Взеха опакованото и го занесоха някъде горе в кабинетите, извикаха дознателка и поемни лица. Качихме се в един кабинет и почнаха да правят полеви тест и опис на нещата,които са опаковани в кесията. Като съдържание това беше: 11.7 гр. екстази, 7,2 гр. Хероин, 13 гр. Амфетамин и 7.2 гр. Канабис.
Докато описваха ме питаха какво е това, а аз им отговарях да не ме питат, а да си кара по сценария. После ми правиха личен обиск, събличах се чисто гол.
И бях задържан за 24 часа, чл. 72 от ЗМВР във връзка с чл.354а ал3 от НК, а днес ме освободиха.
И за мене нещата са ясни. За мене това е една долнопробна ченгеджийска постановка, която обслужва нечии интереси, и с която целят да ме набедят и отстранят, защото явно преча напоследък. Признавам, в последно време бях много активен. А за наркотиците искам да кажа, че аз през живота не само не съм опитвал, но и не съм не съм виждал наркотици. Дори не пуша. И като измислят такива постановки, поне да бъде нещо достоверно – аз имам много особености и недостатъци, но точно с наркотици никога не съм се занимавал. Да, чисто формално сложили сте ги там, после си ги намерихте и си разигравате полицейското театро. Не можете да хванете истинските бандити, тръгнахте да мачкате граждански активисти по един много елементарен начин. Искам да ви кажа, че аз не се пречупвам така лесно.

Очаквайте подробности и своевременна информация за случващото се!

Последвайте ни във Фейсбук , за да сте винаги информирани .

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.