Експерти предлагат : да се извърши проверка и да се установи как се поддържа и експлоатира техниката в “Синева”

автор : Боян Симеонов

Всички силистренци станахме свидетели как на 30.04  в Общински Съвет гр. Силистра бе направен опит да бъде прокарана докладна записка, внесена от ГЕРБ в последния възможен момент с аргумент – спешност.  Автор на тази докладна е Мария Стойчева и предложението което съдържа, е Общински Съвет – Силистра да даде зелена светлина  общинската фирма “Синева” да изтегли банков кредит в размер на 400 000 лева за закупуване на нова техника.

Докладната записка е обществено достъпна и всеки един от нас може да я прочете. Причините на вносителя, Мария Стойчева/ГЕРБ/ се свеждат до две:

– текущата техника с която разполага “Синева” Силистра е морално и физически остаряла и амортизирана, което налага закупуването на нова техника

– обемът на работа на фирмата се е увеличил съществено и “Синева” трябва да извършва дейности по сметоизвозване не само на територията на гр. Силистра, но и на територията на селата в община Силистра.

В докладната записка можем да прочетем, че гаранцията за изтегляне на този банков кредит ще са два общински имота с обща площ от 17 декара, което прави евентуалния банков кредит – ипотечен.

Без да се влиза в излишни подробности, дори и при повърхностен анализ изникват няколко казуса, които заслужават да бъдат обмислени.

– На първо място в докладната записка липсва каквато и да е техническа обосновка. Упоменато е, че е нужно да се закупи две сметосъбирачни машини, както и две машини, с лаишкото наименование – “Фадроми”. В действителност правилното наименование е “Челен товарач”. Така или иначе в докладната записка не става ясно какви трябва да бъдат техническите характеристики на машините и конкретната необходимост от тях.

– В докладната записка не става ясно към кои кредитни институции ще се кандидатства за евентуален кредит, нито какви са възможностите и при какви условия “Синева” би могла да се договаря.

– Действията по спешното внасяне на подобна докладна записка противоречат на правилника на Общински Съвет – Силистра, тъй като общинските съветници нямат време за анализ на записката и предлагането на обосновани алтернативи, предложения и реакция.  Обемът работа на “Синева” Силистра не е се повишил рязко, та това да налага взимането на спешни мерки от страна на Общински Съвет – Силистра. Така или иначе процедурата по кандидатстване пред която и да е кредитна институция отнема месеци, но изглежда твърде важно прокарването на решение от страна на Общинския съвет.

– Докладната записка, изготвена по такъв начин дава прекомерна свобода на “Синева” да договаря условията по евентуалния заем, без ясна процедура одобрена и съгласувана с Общински Съвет – Силистра.

– Управляващото мнозинство в Общински съвет – Силистра не желае да дебатира по темата на кои фактори се дължи продължаващото през годините финансово затъване на “Синева” Силистра.

След последното заседание на местния парламент се взе решение за създаване на комисия от представители на Общински Съвет – Силистра, която да се занимае подробно с казуса.

В качеството си на гражданин и като дипломиран специалист по “Транспортна техника, механизация и технологии”, сертифициран Председател на комисия по извършване на Технически прегледи, както и след 8 години опит в поддръжката на пътна, строителна и земеделска техника , препоръчвам на общинските съветници представляващи опозиция в Общински съвет – Силистра следното:

– Съставянето на експертна комисия, която да извърши проверка и да удостовери как се поддържа и експлоатира техниката в “Синева”.

– Спазват ли се процедурите по техническо обслужване, технически проверки  по пробег/моточасове и периодичност.

– Притежават ли механиците и монтьорите необходимата експертност по поддържане на техниката – свидетелства, удостоверения, дипломи.

– Води ли се и как се води задължителната документация по поддръжка, технически паспорти, пътни листа.

 – С какви доставчици на ГСМ материали и консумативи се работи и дали съществува необходимата документация и сертификация.

– Каква е процедурата по поръчка на резервни части, консумативи и смазочни материали и дали тя създава условия за корупция.

– Какво е състоянието на гаражния парк и фирмените работилници. Дали са спазени нормите свързани с безопасност на труда и инструкциите на Министерството на Околната среда и водите.

– Притежават ли водачите и механизаторите необходимите свидетелства за експлоатация на поверената им техника, разполагат ли със запасни инструменти за текущи и  аварийни ремонти

– Има ли складова наличност от консумативи

– Има ли и какво е състоянието на спомагателното оборудване – зарядни станции за стартерни батерии, компресори, аерометри, манометри, динамометрични ключове, уреди за проверка на температура на кристализация и прочие.

Въз основа на констатацията от тази евентуална комисия би се направило обосновано предположение дали и как “Синева” – Силистра можа да стопанисва и поддържа коректно евентуално новозакупена техника. В противен случай рискът от занемаряване и неправилна експлоатация би бил прекалено висок. 

Въз основа на моят опит и експертност, мога с увереност да заявя че няма понятия като “стара” и “нова” техника. Съществува добре и зле поддържана такава.

Също така, не е за подценяване вариантът да се закупят не “челни товарачи”, а “комбинирани челни товарачи”, които биха могли да се използват и за изкопни работи, зимно поддържане, странични дейности, както и да бъдат отдавани под наем, което би довело до увеличаване на приходите на “Синева” – Силистра.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.