ГЕРБ отстъпиха крачка от идеята си да се подпише празен чек за 400 000 лева (ВИДЕО)

С извънредна докладна записка, внесена извън законовия срок от д-р Мария Димитрова, на днешното си заседание Общински съвет – Силистра взе решение да позволи на фирма „Синева“ да изтегли кредит от 400 000 лв. за закупуване на нови машини. Кредитът е обезпечен със 17 декара общински терен в регулация.

Предложението предизвика остра реакция от страната на опозицията. Златко Куртев от „Демократична България“ за пореден път разкритикува практиката да се внасят ключови докладни часове преди сесията. Той постави и въпроса дали дружество, което е на загуба в последните години, ще може да върне кредита и ако не, дали банката няма да получи на безценица апетитния терен. Как ще бъде избрана банката и може ли да е се окаже, че тя е „близка“ до застрахователното дружество, което застрахова общинско имущество без обществена поръчка? При какви параметри ще се сключи кредита? Защо е нужно да се ипотекира общински терен, след като може машините да се заложат?

Светлана Великова и Стилиян Стойчев от БСП също ясно изразиха мнението си ПРОТИВ докладната. Същото направи и Георги Гайдаров от „Алтернативата на гражданите“. Мненията на всички участници в дебата можете да гледате в прикачените видеа.

На поставените въпроси отговор се опита да даде председателят на Общинския съвет, д-р Мария Димитрова.

Тя обясни, че техниката на „Синева“ е доста остаряла и амортизирана, а от скоро дружеството обслужва и селата и обемът от работа се е увеличил. По тази причина  е необходимо да закупи 2 сметосъбирача и 2 фадроми. „Затова предприехме тази стъпка, да им дадем възможност да си изтеглят кредит и да си купят техника, иначе лятото всички нас ще ни атакуват“, каза д-р Димитрова.

От думите й не стана ясно защо внася предложението си в последния момент. Отговор не получиха и останалите въпроси.  На практика съветниците бяха поставени пред ситуация да гласуват на доверие, без да са анализирали необходимите документи и отчети и без да са обсъдили докладната на комисии.

Предложението на опозицията, докладната да бъде гласувана на извънредна сесия веднага след празниците не бе прието.

При гласуването, предложението на д-р Димитрова изобщо да влезе в дневния ред, бе прието с гласовете на съветниците от ГЕРБ и присъдружните им ДПС, АБВ, Движение 21 и СДП.

Необяснима остана прибързаността, с която мнозинството прокара това решение. Това действие буди съмнения и подозрения, относно управлението и изразходването на публичен ресурс от общинско предприятие.

В последният момент се предложи докладната да включи и лизинг като финансиране на сделката, както и да бъде създадена комисия от общински съветници, която да проследи целесъобразността на кредита и неговите параметри. В тази комисия са включени общински съветници от всички партии, освен БСП, които не пожелаха въобще да участват в начинанието.

Още по темата четете тук:
17 декара общинска земя обезпечават 400 000 лева кредит. Новата схема на „СИНЕВА“-Силистра?

„Синева“-Силистра върши частни услуги на хора с „връзки“. Това ли е причината за амортизация на общинската собственост? (СНИМКИ)

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.