В община Ситово се работи по проект „Патронажна грижа“, Компонент 3. Вече са назначени на длъжност „Социален асистент“ 15 лица, които ще предоставят услуги на територията на Община Ситово в изпълнението на Процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Към настоящият момент услугите ще бъдат предоставени на над 60 лица, попадащи в целевата група, които живеят в с. Ситово, с. Искра, с.Добротица, с. Босна, с. Любен, с. Гарван. Проектът, както и интегрираната медико-социална грижа по Компонент 2 обхваща всички съставни населени места на общината. Назначените социални асистенти ще извършват услуги свързани с доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства, заплащане на битови сметки (със средства на потребителите), заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

Социалните асистенти ще извършват дейността си на 4 часов работен ден, в работните дни от седмицата.

На официалната интернет страница на Община Ситово е публикувана обява за набиране на кандидати за заемане на длъжност „социален асистент“. Кандидатите, отговарящи на условията, ще бъдат вписани в обособен регистър и ще бъдат назначавани поетапно, според обема и натовареността на подадените от потребителите заявки. Срокът на проектните дейности е до 31 декември.

Лицата, които попадат в обхвата на целевите групи по проекта и имат необходимост от предоставяните по процедурата услуги, могат да заявят своето желание и да получат допълнителна информация на телефон 0887873685 – „Звено за почасова грижа по домовете.“
Дейностите по процедурата са насочени към възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване, към хора с увреждания и техните семейства, хора, които са поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги, самотни родители с дете/ца до 12 г, които са в невъзможност да оставят децата си сами. По Компонент 2 Община Ситово предоставя медицинска грижа, психологическа подкрепа, рехабилитатор и социална подкрепа на други 63 потребители. Общината е работодател и на домашни помощници по Национална програма, както и на лични асистенти по Закона за личната помощ.
Всички дейности се координират от изграденото и добре оборудвано Звено за почасова грижа. Екипът е от млади образовани, мотивирани млади хора.

източник : Сезгин Алиибрям (кмет на община Ситово)

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Pixabay

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading