„Синева“-Силистра върши частни услуги на хора с „връзки“. Това ли е причината за амортизация на общинската собственост? (СНИМКИ)

автор : Димитър Пецов

С допълнителна докладна записка, внесена в последния момент на днешното заседание се взе одобрение от общинските съветници на кредит от 400 000 лв. за закупуване на фадроми и сметосъбирачи. Докладната се внася от Председателя на общинския съвет, но първоначално е внесена от управителя на Синева Бойко Крумов, който е аргументирал, че техниката била амортизирала. Естествено е да амортизира, когато се използва за сметосъбиране, но дали се използва само за това?
Граждани изпратиха снимка като сигнал на Граждански контрол Силистра тези дни. Снимките са, от ул.Лозарска, село Айдемир,. Според това, което са видели и заснели, на едната снимка от 14 април е сниман камион с надпис „Синева“, който изсипвал редовно строителни материали върху тротоара за частен строеж в имот отсреща.

Втората снимка е от 23-ти април 13:20 часа, на нея се вижда Фадрома и работник с лопата. Работникът бил с жилетка с надпис „За чиста Силистра“ – такива жилетки имат работниците на общинската фирма за почистване „Синева“. На снимката фадромата и работникът наместват пясък върху тротоара – да стои там по-добре върху общественото пространство. Работен ден, работно време… Ако това са техника и работник на „Синева“, те би трябвало да извършват услугата сметосъбиране и сметоизвозване, какъвто е предметът на фирмата по договор, в полза на общината и гражданите, които плащат такса смет за услугата? Но според свидетелите това не е така.
Даже ставало дума за подпомагане на нерегламентирана строителна дейност в имота по същата улица и за това имало подадени сигнали до Община Силистра, но засега без резултат. А имотът бил на гражданин, който имал навика и привилегията, защото бил служител в кметството на Айдемир, редовно да използва безплатно работници и техника, които са общински ресурси за своите частни строителни проекти. В случая това е техника на Синева. Сметопочистващата фирма „Синева“ не само, че не почиства, но и натрупва със своята техника строителни материали върху общинските терени (които са тротоари, площадки за игра) за частните строителни дейности, които се превръщали в задръстващи обществените пространства боклуци. На две от снимките се виждат натрупани материали със съдействието на Синева. И ето парадокса в случая, веднъж гражданите плащат такса смет на сметопочистващата фирма, за да им почиства боклуците по договор с общината, от друга страна, фирмата помага за стоварване на боклуци, които те са принудени да търпят на мястото, в което живеят. В отчета за тази година фирма „Синева“ е с огромна загуба. Според обясненията на управителя на фирмата Бойко Крумов пред комисията, която прие отчета, причината за загубата била несвойствените задачи, които се възлагали на фирмата да извършва. Случаят е един добър повод да се провери дали фирмата, финансирана от таксите за смет на гражданите, не се използва наистина за несвойствени, а не дай Боже за подпомагане на незаконни дейности, от различни хора и това после да се отразява като пасив в бюджета и. И за колко други дейности се използва техниката, което води до амортизация? Това обикновено не се вижда при приемане на отчетите.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.