Струва ли една книга 1 340 000 лв. и кога ще започнем да прилагаме мерките срещу демографската криза

автор : Велислав Христов

Ако министрите ни са добри в нещо, то е в пилеенето. Рядко знаят какво точно искат да постигнат, а още по-рядко го довеждат до край. В някакъв момент разпознават проблем. И свързват разрешаването му с простото хвърляне на пари. Понякога и по два пъти. За едно и също.

Над 5 000 000 лв. Толкова ни е струвал проект, свързан с направата на туристически интернет портал на България през 2008 г. Поне това стана ясно преди дни от медиите. По думите на министър Ангелкова, касае се за „сайт, който не функционира, той е тромав, със стара информация и т. н.“ Дотолкова непоправим, че в края на 2019 г. се е наложило оглавяваното от нея Министерство на туризма да даде още 70 000 лв. за изцяло нов уеб портал. Но тя има „оправдание“: „Аз съм министър на туризма от 2014 г., какво да коментирам, на мен ми е важно какво правим от тук напред.“

Този случай обаче ни дава повод да погледнем в по-близкото минало – към друг проект, финансиран от държавата. Проектът носи името „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“ и е реализиран от БАН в периода 2017 – 2018 г. Целта: „Да предложи конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие на България.“ Базовите сведения за него откриваме в интернет сайта на самата научна институция.

Защо се занимаваме с точно този проект ли? Ами защото в последните дни медиите акцентираха върху данни на НСИ, според които в рамките на 2019 г. населението на България е намаляло с още почти 50 000 души и вече е под 7 000 000.

Та да се върнем към проекта с БАН… От интернет сайта на Академията се разбира, че същият е възложен с постановление на Министерски съвет – № 347 от 08.12.2016 г. Актовете на правителството са широко достъпни през различни източници. Включително чрез системата за правна информация към уеб сайта на правителството. Към същата се обръщаме и ние, за да черпим вода от извора. Така установяваме, че с постановлението е одобрен допълнителен трансфер в полза на БАН „за мерки за преодоляване на демографската криза на Република България“. Трансферът е в размер на 1 000 000 лв.

Научната дейност е свършена. Академиците анотират резултатите от работата си в нарочна пресконференция на 13.11.2018 г. Представянето е отразено от медиите. Запис от пресконференцията е наличен и в интернет сайта на БТА.

Въпреки това със следващо постановление на Министерски съвет (№ 315 от 19.12.2018 г.) е одобрен нов допълнителен трансфер в полза на БАН – „за изготвяне на мерки за справяне с демографската криза в страната“. Този път в размер на 340 000 лв. До факта стигаме почти случайно. Най-вече заради нашата настойчивост при проверката на темите, по които вземаме отношение. Въпросното постановление също е достъпно посредством системата за правна информация към уеб сайта на правителството.

Материалите от научната дейност по проекта са оформени в сборник доклади от 6 тома. Изданието е презентирано на 30.09.2019 г. и може да се намери в свободна продажба. Открива се и в някои от популярните онлайн книжарници.

Дали целият Министерски съвет е запознат с формулираните мерки не знаем. Но сме сигурни, че те са представени най-малко в Министерство на здравеопазването, в Министерство на образованието и науката, както и в Министерство на труда и социалната политика. Защото информация и снимки от срещите са налични в интернет сайта на водещия по проекта Институт за изследване на населението и човека при БАН.

Какво имаме дотук?
– Правителството поръчва мерки за справяне с най-съществения пред нацията ни проблем и осигурява поне 1 340 000 лв. за изготвянето им от държавния бюджет.
– Изпълнител на поръчката е най-авторитетната научна институция у нас, която формулира мерките, компилира ги в 6-томно издание и ги представя пред обществото и най-малко 3 министерства.
– Никакво широко огласяване от възложителя за предприетото по поръчаните от него, но на практика платени от нас мерки.

Можем да зададем различни въпроси… Например, наистина ли са били необходими общо 1 340 000 лв. за работа, която не предполага скъпо струващи научни експерименти? Защо 340 000 лв. са осигурени за „изготвяне на мерки“, които учените вече са заявили за подготвени по-рано? Върши ли се нещо конкретно по въпросните мерки? Въобще прави ли достатъчно правителството, за да бъдем осведомени за дейността му? И така нататък, и така нататък…

Тук обаче става дума за друго. Не правим ревизия. В БАН заслужават не 1 340 000, а 13 400 000 лв. Защото решенията, с които да запазим жизнеността на нацията ни, нямат парична оценка. Струват повече от всичко, което можем да изразим в пари. Затова и ние няма да питаме за миналото. Не ни интересува колко е платено, защо толкова, как е разходвано и оправдано ли е в крайна сметка. Ако се върнем към думите на министър Ангелкова, за нас е важно „какво правим от тук напред“???

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.