Стока от Североизтока в супермаркета

До дни ще бъдат обозначени продуктите на регионални земеделски и животновъдни производители във верига супермаркети с магазини в Шумен, Варна, Търговище и Силистра. Всички търговци с повече от 10 обекта са задължени да предлагат плодове, зеленчуци, мед, млечни и месни продукти, отгледани в региона. Кризисната мярка бе гласувана на заседание на Министерски съвет преди седмица.

„Трудно е да се дефинира понятието „малък производител“, но около 30% от млечните продукти, които предлагаме, и досега са от регионални производители. Над 80% са от български“, каза Стоян Вълчев, експерт търговец във веригата супермаркети.

Логистиката ще е най-сериозният проблем при прилагането на кризисната мярка. Тя трябва да се договаря индивидуално.

„Може да бъде извършвана доставката на стока до всеки отделен обект или до централния ни склад. Оттам ние да я транспортираме. Има варианти. Тази мярка ще даде възможност на регионалните производители да разширят кръгозора си. Да излязат от най-традиционния тип търговия – тази по пазарите или тържищата. Там отиват, продават си стоката и си тръгват. Като влязат във връзка с големи търговски вериги, това ще ги накара да разширят хоризонта си. Ще видят как могат по-добре да си пласират стоката. Да видят предимствата си на пазара. А така ще имат възможност да се развиват и да стават по-добри“, добави Стоян Вълчев.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обеща, че министерството ще съдейства за връзката между регионалните производители и търговските обекти. Това се случи при представянето на мерките преди Великден. Към момента обаче местната верига супермаркети организира самостоятелна кампания за откриване на малки производители в регионите Шумен, Варна, Търговище и Силистра.

източник : Радио Шумен

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Радио Варна

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.