Масивите с пшеница в Североизтока започват да съхнат

Пшеница пиксабей

Масивите с пшеница в Североизточна България започват да съхнат заради недостига на влага, съобщи на БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. По думите му засушаването обхваща цялата Добричка област, която традиционно произвежда най-много хлебно зърно в страната, както и райони в областите Силистра и Варна.
При обичайни 400-500 литра на квадратен метър валежи за есенно-зимния период в Добричкия регион от миналия септември досега са паднали четири-пет пъти по-малко, посочва председателят на браншовата организация. Костадинов поясни, че масивите са започнали да пожълтяват и самите корени на посевите да съхнат. Ще изчакаме още известно време дали ще паднат значими стопански валежи, но зърнопроизводители в Добричко вече сигнализират, че са готови да разорят площи с пшеница, за да ги засеят с пролетни култури с надеждата, че по-късно ще завали, каза Костадинов. Той добави, че асоциацията е информирала за проблема Министерството на земеделието, за да бъдат подготвени комисии, които да обходят пропадналите площи.
В Добричка област масивите с хлебната култура през тази година достигат близо 1 300 000 декара, но от бранша не се наемат да правят прогноза за очакваните добиви. В останалата част на страната, където паднаха валежи, пшеничените посеви са в много добро състояние, коментира председателят на националната асоциация.

източник : /Юлияна Христова, БТА/

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка :

Leave a Reply