Стоян Мирчев след скандала с Марешки : След като забравим за вируса COVID–19, дълго време ще се лекуваме от вируса Борисов–3! (ВИДЕО и ИНТЕРВЮ)

В петък, страстите в парламента се нажежиха до червено. При възникнал спор между Веселин Марешки и депутатът от Силистренска област Стоян Мирчев, председателят на „ВОЛЯ“ нарече колегата си „изрод“. До ескалацията на напрежение се стигна, след като социалистите обявиха, че не са съгласни с удължаването на извънредното положение до 13 май и поискаха то да бъде до края на месец април. Лидерът на „ВОЛЯ“ от своя страна поиска извънредното положение да е безсрочно.

Скандал в парламента Марешки нарече Стоян Мирчев от БСП „изрод“

От СИЛИСТРА-НЮЗ потърсихме замесеният в скандала силистренски депутат Стоян Мирчев, за да научим от първо лице какво мисли той по въпроса и как се стигна до директната конфронтация между него и Веселин Марешки.

Здравейте , г-н Мирчев. Като народен представител от Силистренска област, бихте ли ни изяснили ситуацията около разразилият се в петък скандал относно
удължаването на извънредното положение, който също така доведе и до размяната на остри думи между вас и председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки?


Разразилият се скандал има две страни. От една страна е личното поведение на господин Марешки и неговата партия, а от друга използването му за унищожаване на конструктивния дебат, в зала по основни политики. Ще започна от втората причина, защото вярвам, че тя има по–голямо значение за политическата реалност у нас. Всичко е много просто. Когато ГЕРБ и ОП искат да прокарат неадекватни и абсурдни решения, БСП се стреми с критика и отпор да им се противопостави. Тъй като аргументи управляващите нямат и тях конструктивният дебат ги плаши, залагат на скандали и абсурдно поведение, което да измести фокуса от дебат.
Подобно поведение се активира или чрез депутатите Тома Биков и Спас Гърневски, които не са членове на ГЕРБ, или чрез г–н Марешки и групата му. Да припомня и защо Марешки е удобен. Той е депутат със свален имунитет, а и е „бизнесмен“. Тоест ако мога с метафора да обобщя, при него работи метода и с пръчката, и с моркова. И въпреки, че от Воля се представят за опозиция, парламентарната практика е показала, че с гласуванията си или с отсъствие от зала, партията на Марешки винаги намира начин да помогне на властта. Какво се случи в петък? – реално извънредното положение беше удължено с 40 дни без никакви мотиви. Бойко Борисов не дойде в пленарна зала, за да представи доклад за свършената работа и за това, какво предстои – неща задължителни за една парламентарна република. Припомням Ви, че БСП се съгласи на извънредно положение с определен срок и с условие, че след изтичане на срока – Министър-председателят ще направи доклад каква е обстановката до момента. Такъв доклад нямаше. Практиката, в цяла Европа е удължаването да става в последния момент и с възможно най–кратки срокове. Тук не говоря за така наречените „Медицински“ мерки или карантиниране, а за това, че в такива динамични времена, освен за здравето на хората, трябва да се мисли и за тяхната издръжка и нормалност на съществуване, да бъдат подпомагани от държавата си, а не хвърляни да поемат нови непосилни заеми. И в този разговор се появява ролята на Воля. Спасяват ГЕРБ, чрез излизане на Марешки на трибуната. Марешки изпълнява своята поръчка – да измести разговорът по същество, към други безумни теми и безпочвени обвинения. Практиката, която убива дебата, принизява парламентаризма и води до ниския рейтинг на институцията.
Друг пример от петък е бюджетът. От ГЕРБ и г–н Борисов искат празен чек, като изтеглят заем от 10 млрд. лв – „пир по–време на чума“. И то за мерки, като 60 на 40, които буквално вчера бяха обявени като неработещи от бизнеса. В дебата обяснихме, че на етапа има резерви и буфери в бюджета, има пера, като превъоражаването, които могат да се забавят и пренасочат, има и се чакат допълнителни евросредства. А ако всичко това не стигне, може да водим дебата за някакъв заем, но чак тогава. И по–важното, няма никакъв разчет за какво биха били изхарчни тези пари. Ние предлагаме да се помогне директно на хората, на всеки пряко, или косвено засегнат от сегашната криза. И вместо да водим разговор за конкретните мерки и за това, че заема не е обоснован, от ГЕРБ пак активираха Веселин Марешки да унищожи дебата с абсурдните си изказвания от трибуната. Това се нарича класическа диверсия. В случая унищожава дебата, унищожава парламентаризма и сипва вода в мелницата на Борисов, който реално не прави нищо, за да се справим със задълбочаващите се социални и икономически последици. Но диктатурата се изгражда така, с верни лакеи и в прикритието на криза. И тук стигаме до личното поведение и един пример за безумията, които изля Марешки от трибуната. Ако си спомняте, БСП беше единствената партия, която твърдо застана против купуването на голи чертежи за самолети, които се оказа, че няма да видим и до 2027 год. Самолети за 2.5 милиарда, пари, които сега щяха да са от голяма полза за страната ни. Марешки, с цел да убие поредния дебат излъга безцеремонно, че ние сме подкрепили тази сделка. Там и започна прехвърчането на реплики помежду ни, довело до така известният скандал. Казвайки всичко това, мисля че стана ясна общата стратегия на управляващите. В медиите, вместо да се чуе за конкретни мерки и алтернативи, се завъртя скандала. И така Марешки изпълни предназначението си.

Смятате ли, че настояването на г-н Марешки за безсрочно извънредно положение е
продиктувано от интересите на ГЕРБ и управляващите, които както виждаме
всячески се опитват да удължат удобното за тях положение?


Това е първоначалното предложение на ГЕРБ, което ние успяме да ограничим още на 13 март, в началото на кризата. А Воля, нямат политически интереси, а икономически. Всяко тяхно действие е в интерес на политиката на ГЕРБ. Ако си спомняте, когато обсъждахме, дали да работи или не Парламента в тази криза, не се чуха нашите доводи, защото в Парламентарната република това е най–важният орган, а цяла вечер в новинарските емисии даваха колегите от Воля, облечени като гумени мечета. Човекът си има получени задачки и си ги изпълнява.
И пак ще поясня, в цяла Европа практиката е извънредното положение да се удължава с няколко седмици, но не и с 40 дни. Защото реалността е динамична и има нужда от постоянни промени. Властта да бъде контролирана, но мнозинството премахна и основната част на парламентарния контрол. Орязана е и работата на Парламента. Извинявайте, но проблемите и предизвикателствата пред обществото ни са огромни. Парламентът е органа, който може да ги разреши, но ГЕРБ вместо да измислят вариант как да заседаваме постоянно, сложиха табелата “ЗАТВОРЕНО”. Едно не може да не им се признае – с хитър ход те не разпускат изцяло Народното събрание, защото така правлението ще попадне в ръцете на президента Радев. Те просто използва извънредното положение, съсредоточавайки цялата власт в ръцете на Бойко Борисов със съдействието на едно бутафорно мога да го нарека Народно събрание.

Вие сте народен представител от Силистра как според Вас се отразява и ще се отрази кризата?

За съжаление и Силистра не може да избяга от тази пандемия. Надявам се да бъде в малки размери и да се размине по-леко. По-страшното е какво следва след тази пандемия. Вече е ясно, че за управляващите, региони като Силистра, като че ли ги няма на картата. Задаващата се икономическа криза, обаче, ще се окаже много трудна и много тежка за региони като нашия. Именно затова е и пакета мерки, който предлагаме от БСП за справяне с последващата икономическа криза. Говорим за мерки, които да подпомогнат българските производители, земеделските стопани и младите семейства, така че този трус, който следва, да бъде усетен по-леко. Сигурен съм, че нашите съветници ще защитават интересите на силистренци, а аз като народен представител от региона, ще продължавам да правя така, че гласът на хората от Силистра да бъде чуван.

Какво е Вашето лично мнение за извънредното положение и кога очаквате да
приключи то?


Както казах, мнението ми е, че можеше да бъде удължено с 2 седмици, но не с повече на етапа. А ако се налагаше след това, предвид реалностите, отново да обсъждаме темата и нуждата. На етапа то ще продължи още 40 дена, до 13 май. Дали ще се наложи още удължаване, не мога да коментирам от сега. Убеден съм, че болестта ще премине и се надявам това да стане с възможно най–малко пострадали. Повече ме притеснява, че мерките за социалната и икономическата криза или липсват, или са напълно неадекватни. Притеснява ме, че в момент, когато трябва да сме обединени, управляващите не си правят труда, дори да чуят нашите предложения и алтернативи за справяне и излизане от тази ситуация. ГЕРБ не гледат и практиката за подпомагане на хората в останалите страни и ако неадекватното поведение на Борисов продължава, гладът може да се окаже по–силен от болестта. Лошото е, че след като забравим за вируса COVID–19, дълго време ще се лекуваме от вируса Борисов–3!
Въпреки, всичко това, знам, че ще се справим с всички предизвикателства. Обстоятелствата ще го наложат, по един или друг начин. Българите винаги сме намирали начин да се справяме в тежки ситуации, ще го направим и сега. Накрая най–тежко ще съжаляват тези, които днес са се самозабравили, които си мислят, че всичко им е простено, които са приели, че България им е бащиния, именно новият Диктатор.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Стоян Мирчев

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.