Невхис Мустафа и ДПС отговориха на нападките от страна на ГЕРБ относно Бюджета в Дулово

Отново скандал покрай Бюджета в Дулово. ГЕРБ и ДПС с обръщения

Кметът на Дулово и директорът на СУ „Васил Левски“ също пуснаха обръщения, относно приетият в Дулово Бюджет

Публикуваме без редакция последното изявление по темата. То беше споделено снощи, на фейсбук страницата на Невхист Мустафа (ДПС).

СТАНОВИЩЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПП ДПС

Във връзка с обвиненията и внушенията на Кмета на Община Дулово, народният представител и директора на СУ „ Васил Левски“, относно приемането на Бюджет 2020г. на Община Дулово, НИЕ общинските съветници от групата на ДПС излагаме своята позиция срещу нападките в публичното пространство, фейсбук профилите на горепосочените господа, фейсбук страницата на СУ „ Васил Левски“ и служебния форум на същото училище като заявяваме следното:
Уважаеми дами и господа,
Публичното обсъждане на проекто-бюджет 2020г. се състоя на 27.12.2019г. /петък от 17.00ч., един от последните работни дни на календарната 2019г./. На това обсъждане сумата, която се цитира в публикациите, не ни беше представена като проект, макар че на 19.12.2019г. на среща на директорите на всички училища в община Дулово е направено разпределение на делегираните средства на училищата за 2020г. На тази среща е приета формула за разпределението на бюджета във Функция „ Образование“. Протокол от тази среща не е предоставен на Общинския съвет.
На първото заседание на постоянните комисии към Общинския съвет за 2020г. на 27.01.2020г. се обсъждаше проекто- бюджет 2020г., на което присъстваха Директорите на СУ „ Христо Ботев“- с. Паисиево и СУ “ Йордан Йовков“- с. Окорш. Те изразиха своите притеснения относно финансовото състояние на училищата си и опасенията им, че така приетата формула ощетява едни училища за сметка на други, и че съществува реален риск училищата в с. Паисиево и с. Окорш да не функционират пълноценно. Кметският екип НЕ предложи никакъв вариант за излизане от трудната ситуация и обвини ръководителите в лош мениджмънт.
На първата редовна сесия Бюджет 2020г. на 28.01.2020г. беше отложен поради напускането на Кмета на общината и групата общински съветници от ПП „ГЕРБ“.
На сесията провела се на 31.03.2020г. в представеното Приложение №3 от проекто-бюджет 2020г. сумата 27 000лв. е в параграф с подвеждащ характер, не трябва да фигурира към Бюджет 2020г. в частта Капиталови разходи, а да се представи за актуализацията на училищния бюджет след разходването му в счетоводството.
Друг е въпросът, че тези средства за ДМА / компютри, климатици, почистваща подова машина и циркулационна помпа/ са закупени още през 2019г. е и незаконосъобразно да се узаконяват през Бюджета на община Дулово за 2020година.
Приложение №3 към Бюджет 2020г. е некоректно разпечатано и не е ясно, че средствата са от единния разходен стандарт за 2020г.
Ние средствата ги запазваме във Функция „ Образование“ .
Така че всички обвинения към съветниците от групата на пп ДПС са безпочвени.
Твърдението, че общинските съветници на ДПС закриват социалния патронаж в Община Дулово за сметка на такси детски градини:
ДАМИ И ГОСПОДА – ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ И ВНУШЕНИЯ СА НАПЪЛНО НЕВЕРНИ!!!
Това са дейности, които са финансирани от държавния бюджет на база строги формули и методики. На нас не ни бяха предоставени подробни справки на всяко едно перо във Функция „ Социално осигуряване и грижи“ и нуждата им от допълнителното им дофинансиране от собствени приходи на общината. Ние бяхме против това допълнително дофинансиране, а не сме спирали дейността „ Социален патронаж“.
Ние общинските съветници от ПП ДПС, позовавайки се на Закона за достъп до информация и на ЗМСМА ще изискаме такива справки- перо по перо- трудови договори, граждански договори, разходи за гориво и хранителни продукти, брой реални потребители и т.н., за всички звена към бюджета на Община Дулово.
Ние питаме и изискваме:
1. Вярно ли е, че отчисленията на Община Дулово към МОСВ, към днешна дата са в размер на 1 822 527,12лв.за периода от 2016 до 2019г., защо не са посочени в бюджета?
Има ли опасност НАП да запорира сметките на общината и тези дължими суми да бъдат събрани принудително, и да се блокира местното самоуправление?
2. Колко средства са постъпили като дарения от фирми и лица в сектор“ Социални дейности“ и МБАЛ Дулово и защо никъде не са отразени?
3. Настояваме за пълен реален независим одит на МБАЛ- Дулово.
4. Списък на асфалтираните улици по ПМС от декември 2019г. , половината от които извършени в деня за размисъл и изборния ден по време на Местни избори 2019г.
5. Според Приложение №8 от Бюджет 2020г. разходите предвидени по граждански договори са в размер на 325 578 лв. / същите за 2019 год са били 279 540лв./
Уважаеми дами и господа, както виждате ние не заплашваме, а търсим само прозрачност в името на жителите на община Дулово.
Изводите си ги правете вие!

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.