Кметът на Дулово и директорът на СУ „Васил Левски“ също пуснаха обръщения, относно приетият в Дулово Бюджет

Отново скандал покрай Бюджета в Дулово. ГЕРБ и ДПС с обръщения

След пуснатите в интернет пространството обръщения на Алтимир Адамов (ГЕРБ) и Невхис Мустафа (ДПС), относно приетият от третия опит бюджет на община Дулово, директорът на СУ „Васил Левски“, Стелиян Тотев, чиято жена е също и зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Общината, също направи изявление по темата. Малко след това последва обръщение и на Кметът от ГЕРБ д-р Юксел Ахмед. Публикуваме ги без редакторска намеса. Приканваме всеки гражданин , или политик, който има да каже нещо по темата, за да внесе повече яснота в нещата да ни пише на имейл : newssilistra@gmail.com . А ето и обръщенията:

Стелиян Тотев (директор на СУ „Васил Левски“):

Уважаеми дами и господа общински съветници от ДПС,
Публично изразявам възмущението си от действията Ви, който са незаконосъобразни и лишени от всякаква обоснованост.
След заседание на Общински съвет – Дулово на 31.03.2020г., с промените, които сте предложили в бюджет 2020 и сте приели, посягате на капиталови средства на СУ „Васил Левски” – град Дулово в размер на 25000лв. от делегирания бюджет на училището, с което прекрачвате всякакви граници.
Информирам Ви, че с това си действие, Вие незаконно ощетявате не персонално директора на училището, а целият колектив на СУ „Васил Левски”, който се състои от 101 души и 853 ученици.
Финансовата автономия на училищата се осигурява чрез финансовата децентрализация и т. нар. „делегирани бюджети“. Финансовата децентрализация е процес на прехвърляне на правомощия, свързани със съставянето и изпълнението на бюджет от страна на училищата (делегирани бюджети). Училищата разполагат с повече оперативни правомощия по отношение на съставянето на бюджета и разходването на средствата, като по този начин провеждат самостоятелна политика.
На основание Чл. 257. (1)от ЗПУО орган за управление и контрол на държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование е директорът.
(2) Директорът по ал. 1 управлява и представлява съответната институция.
След като средствата са разпределени към училищата, тяхното разходване е в компетенциите на директорите и училищната администрация. Те имат право да определят размера на разходите по различните направления, както и да пестят част от отпуснатите им средства за инвестиции.
Контролът върху образователния процес, разходването на средствата и резултатите се осъществява от съответните институции от системата на образованието на централно и местно ниво. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование Министерството на образованието и науката осъществява контрол върху разходването на средствата за заплати, издръжка и т.н.
На 19. 12. 2019г. на заседание на Директорите на училища беше гласувана формулата за разпределяне на бюджета на функция образование на Община Дулово. Средствата по ЕРС за брой учиници, стандарт за институция, стандарт за брой паралелки и регионален коефициент бяха разпредилени 99% на 1%за РНР. Към получения бюджет според броя ученици се разпределят и полагащите се допълващи стандарти определени с РМС № 644 от 01. 11. 2019г. Така за училище „Васил Левски” гр. Дулово се формира бюджет 2 713 573 лв., от които 21325лв. средства за Материално техническа база, получени според броя ученици в дневна форма на обучение, а именно 853 по 25лв..
Плануваните в §§ 5200 – 25000лв. са средствата за подобряване на материално техническата база на училището 21325лв. и 3675лв. от ЕРС. На 10. 01. 2020г. училище „Васил Левски” е подало справка за плануваните капиталови разходи, където е упоменато че средствата са от Бюджета на училището за 2020г. Средствата за капиталови разходи са гласувани на Общо събрание на персонала в училището и одобрени от Обществения съвет.
Като орган на местното самоуправление ролята на Общинският съвет е да гарантира работа в полза на обществеността, а с тези действия, Вие вредите и погазвате прилагането на нормативната уредба! Не сте над закона!

Д-р Юксел Ахмед (Кмет на община Дулово) :

Факт е, че на вчерашното заседание на Общински съвет Бюджет 2020 бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.

Приетия окончателен вариант не беше нито публично обсъждан, нито разгледан на постоянните комисии от предния ден.

Затова преди да получа окончателния протокол от проведеното заседание искам да изкажа съображения по това което се случи вчера.

Благодаря на всички съветници подкрепили предложенията за отделяне на средства за ремонт на канализацията на Първа детска градина в Дулово и на болницата, но друга част от направените и гласувани предложения бяха незаконосъобразни и нецелесъобразни.

Предлага се с целеви държавни средства да се финансират местни дейности, което е закононарушение.

Най-фрапиращото предложение беше за пренасочване на финансови средства предназначени за закупуване на дълготрайни материални активи в най-голямото дуловско училище СУ „Васил Левски“ , пари заделени от собствения им бюджет, и насочването им за други цели.

По същия начин се процедира и със средствата на училището в село Чернолик.

Очаквам да видя окончателния вариант на протокол от заседанието, за да преценя дали ще се възползвам от чл. 45 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и дали да не върна бюджета за ново обсъждане.

Аз и моя екип се придържаме към принципите на прозрачното управление, затова сме достъпни за хората 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 31 дена през месеца и 365 дена в годината.

Резултатите на управление на община Дулово през последните осем години се видими, това бе оценено и от хората, които с гласа си го подкрепиха, особено на последните местни избори.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.