Силистренските съветници с поредно искане за ограничаване на ТИР-овете. Този път заради вируса

На днешното си закрито заседание общинските съветници в Силистра единодушно приеха декларация, с която поискаха държавата да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на тежкотоварни камиони през града. Целта е да се намали риска от за разпространение на COVID-19. Декларацията ще бъде изпратена до Националния кризисещ щаб и до министъра на здравеопазването.

В декларацията се казва, че през града продължават да преминават тежкотоварни камиони за Румъния, тъй като ГКПП не е затворено за тях. Шофьорите не спазват елементарни хигиенни навици, като заплахата от разпространяването на COVID-19 е много висока. Ежедневно преминават и румънски граждани, които идват да пазаруват. Гранична полиция няма правомощия да не ги допусне на територия на страната и по този начин те се явяват потенциали разпростнители на заразата. На практика КПП на входно-изходния път с Румъния липсва, като съществува реална опасност противоепидемичните мерки да не доведат до желания ефект, а напротив – гр. Силистра да се очертае като критична точка от разпростанението на епидемията. С декларацията се настоява:

– Да се спре преминаването на товарни автомобили през ГКПП Силистра, пътуващите за Молдова и Украйна,  и да бъдат пренасочени през ГКПП Русе-Гюргево;

-. Да се обособи контролно-пропускателен пункт на ГКПП Силистра, а предвидените ограничения в т.1.3 от Заповед РД 01-143 на министърна на здравеопазването да се прилагат по отношение на чуждите граджани, влизащи на територията на гр. Силистра.

Ние от SILISTRA-NEWS заставаме твърдо зад искането на общинските съветници, като продължаваме да твърдим, че въобще тежкотоварни камиони нямат място в жилищните квартали на един европейски град, независимо от моментната обстановка – епидемологична, или не. Това е желанието на гражданите и за тях няма значение конкретния повод, който би довел до прекратяване на тормоза – важен е крайният резултат – трафикът на ТИР-ове в града да бъде прекратен.

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Любомир Добрев

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.