Общинско дружество „Синева“ е с огромна загуба. Има ли повод за притеснение?

автор : Димитър Пецов

Общински съвет прие годишните отчети на общинските дружества – „Синева“ е с огрома загуба. Има ли повод за притеснение?

С едно възражение за начина на представяне на доклада на Синева, направено от общинския съветник Стефан Железов, че не е спазена формата по закона за счетоводството и отчетът на дружеството затова е бил неясен, отчетите на управителите на двете общински дружества -Синева и ДКЦ 1 , където общината е едноличен собственик – бяха приети и те бяха освободени от отговорност на днешното заседание.

Синева тази година, за разлика от миналите години, за първи път реализира един сериозен негативен финансов резултат. В протоколите на заседанието на балансовата комисия и докладната е записана загуба от 152 хил. В изказването си днес обаче Стефан Железов визира сума от 255 хил.- загуба в „реален размер“, но непосочена в отчета, което според него е „притеснително“.

Като причини за този отрицателен баланс и загуби управителят на общинската фирма за сметосъбиране Бойко Крумов(който не присъстваше на днешното заседание) е изтъкнал в обясненията си пред комисията намаления обем работа, възлагането на услуги на външни фирми, поради невъзможност на фирмата да обезпечи обема от дейности, несвойствените задачи, които се възлагат на дружеството, като охрана на дунавската градина, например.

Предметът на дейност на Синева е сметосъбиране, сметоизвозване и озеленяване. За разлика от ДКЦ – 1, което всяка година е на загуба, преди да стигне до загубата тази година, Синева реализираше печалба, която обаче прогресивно намаляваше – през 2017 г. 172 хил.,през 2018 г. е 29 хил, през 2019 г. 5 хил. Някои общински съветници (Веселин Георгиев – ВМРО през 2018г.) алармираха чрез публични изявления пред местните медии, че дружеството умишлено се източва и се води към фалит.

Синева има и неразплатени задължения с доставчици за услугата озеленяване в размер на 600 хил. лв., за което се прие план, по предложение на Мирослава Червенкова от ГЕРБ , от предния общински съвет за постепенно изплащане на тези задължения.

Не е толкова притеснително положението на фирмата за зам.кмета по финанси Мирослав Тодоров, за когото „понятията печалба и загуба са абстрактни величини“, става ясно протокола и приложения на доклада на комисията. По предложение на балансовата комисия загубите на Синева и на ДКЦ-1 ще бъдат отнесени към непокрити загуби от минали години.

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.