Г-жи и г-да „депутати“ в извънредно положение се работи, не се почива

Новините от днес : Нaрoднoтo cъбрaниe врeмeннo прeуcтaнoви рeдoвнaтa cи рaбoтa във връзкa c oбявeнoтo извънрeднo пoлoжeниe в cтрaнaтa. Cлeд 3-чacoви дeбaти прeдлoжeниeтo нa прeдceдaтeля нa пaрлaмeнтa Цвeтa Кaрaянчeвa бeшe приeтo cъc 115 глaca "зa". 65 нaрoдни прeдcтaвитeли глacувaхa "прoтив".

автор : Велислав Христов

Честно! Наистина се замислям да възобновя докторантурата си след края на този организационен колапс. Защото само за 13 дни от обявяване на извънредното положение се зададоха теми не за една дисертация, а за сборник от такива. Човек и да иска да коментира, просто не може да свари.

И, наистина моля, следващия път, когато някой ви говори за извънредно положение, първо го попитайте следното:
– За какво му е? Кои са нормативните текстове, които му пречат и по какъв начин го препятстват да осъществи добрите си намерения при нормално състояние на държавата?
– В какво се изразява неговото извънредно положение? Кои са правата на гражданите, които следва да бъдат ограничени и защо? Какви са нужните промени в организацията на държавата и какво налага тяхното временно въвеждане?

Защото лозунгите са едно, конкретното съдържание зад тях – друго!

Член 64, ал. 2 от Конституцията гласи: „В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства.“ Смисълът на разпоредбата е, че по време на извънредно положение парламентът трябва да работи. В пълна функционалност! Ако ще и мандатът му да е изтекъл. Защото се отчита особеният характер на извънредното положение. Първо, свързано е с ограничаване права на гражданите. Второ, води до засилване положението на изпълнителните органи в системата на държавната власт. Трето, животът, макар и в особени условия, продължава. И трябва да се отговаря на предизвикателствата, които поставя. А те не се изчерпват само с въпросите, пряко произтичащи от повода за извънредното положение – в случая разпространение на зараза.

Отговаря ли на това решението на депутатите парламентът да провежда заседания само по проекти на актове, свързани с обявеното извънредно положение? И как се нарича поведение, което не съответства на представата за отговорно???

Така и не разбрах нещо… Щом администрацията на Министерски съвет, например, е в състояние да продължи дейността си, каква е причината това да не се постигне в Народното събрание? Защо в предприятия може да бъде въведен специален режим на работа, а в парламента не може?

Народните представители са особени фигури. И след като доброволно са приели да бъдат такива, нека да се съобразяват с утежненията, които произтичат от това. Ако ще да бъдат подложени на пълна изолация, докато трае кризата. А не да абдикират от обязаностите си. Във време на извънредно положение! Извънредно положение, което сами са обявили!

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : БГНЕС

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.