„Извънредно положение“ по български

маска вирус извънредно положение пиксабей

автор : Велислав Христов

„Извънредно положение“ е впечатляващо словосъчетание. В случай че погледът ни стига до повърхността. За едни звучи стряскащо и заплашително, за други – респектиращо и решително. Но само ако се втренчим в етикета. Без да познаваме съдържанието на продукта, който ни се представя.

За момента:
1. Не, няма временни ограничения в упражняването на отделни права на гражданите. Такъв закон не е приет.
2. Да, избори за Народно събрание няма да има скоро. Поне през следващия 1 месец. Те обаче така или иначе нямаше как да се случат в този период. Дори само по чисто организационно-технически причини. А и да не би да очаквахме такива още преди есента? Това обаче не „имунизира“ Министерския съвет. Извънредното положение не препятства „падането“ на правителството и избирането на ново такова. Може ли реално и дали е добре да се стигне дотам при съответните обстоятелства е друга тема.

Има ли нещо притеснително покрай предлагането и обявяването на извънредно положение? Има. Че предстоящите мерки не са предначертани и оповестени предварително. Но правителството, както и повечето, които обикновено говорят за извънредно положение, предпочитат първо лесното – да го рекламират като необходимото решение. По-трудното е да обяснят в какво се изразява то – „тяхното“ извънредно положение.

Та така… ‘Айде, първо да видим, после да коментираме.

снимка : Pixabay

Leave a Reply