В русенската болница „Медика“ ще измерват безплатно вътреочното налягане за глаукома

медика русе очи кабелно радио силистра

Специалистите от отделение по Очни болести на УМБАЛ „Медика Русе“ посвещават седмицата от 9-ти до 13-ти март на борбата с глаукомата. През посочените дни ще бъде извършено безплатно профилактично измерване на вътреочно налягане на пациенти в рискови групи за заболяването. Кампанията на лечебното заведение се провежда по повод Световния ден на борбата с глаукомата – 12-ти март.
Глаукомата, наред с катарактата, е сред основните причини за слепота в световен мащаб. Терминът глаукома е широко понятие и включва група от дегенеративни заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Тя може да доведе до увреждане на зрителния нерв, който пренася зрителната информация от окото към мозъка.
В много случаи увреждането на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочното налягане (ВОН). Това налягане и поносимостта на зрителния нерв към него е строго индивидуално и не трябва да се отъждествява с глаукома.
От глаукома страдат милиони хора по света. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно, без болка и особена симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Оставено без лечение и контрол, заболяването може да доведе до пълна слепота. Ето защо глаукомата е особено опасна и коварна. Това, което заболяването отнеме от зрението, назад не се връща.
За да се прецени дали пациентите имат необходимост от повишено внимание към болестта и допълнителни изследвания, като начало се започва с измерване на вътреочното налягане. Има рискови фактори, които предразполагат развитието на глаукома и те са :
– пациенти след 55 годишна възраст, като при женския пол е по-често срещано;
– хора с фамилна обремененост, някой от кръвните роднини е глаукомно болен;
– пациенти със сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза;
– диабетно болни пациенти, системни заболявания на съединителната тъкан;
– пациенти с висока миопия (късогледство) ;
– пациенти с преживяна травма на едното или двете очи;
Изследването ще се извършва от 9 до 13 март в интервала от 12:00 -14:00 след предварително записване на телефон 082 830 230 или 0876 830 230.

Leave a Reply