„Манастира на добруджанци“ – „Света Марина“ в аксаковското село Ботево – духовна чистота, вместо външни уредби

За нас е по-важно да запазим духовната чистота, отколкото външните уредбиВиждате, че светът се модернизира, преустройва се отвън, отвътре обаче хората страдат.“, това каза за Радио Варна архимандрит Прокопий от манастира „Света Марина“ в аксаковското село Ботево.

Манастирът е на 35 километра от Варна, на пътя между селата Крумово и Ботево. Наричат го манастира на добруджанци, защото е възстановен  след връщането на Южна Добруджа към българската държава през 1940 година. Поради липса на исторически извори, сведенията за миналото на манастира са основно от местните легенди, които до голяма степен се припокриват с действителните събития и обстоятелства, включително и тези, описани от учителя Димитър Станчев. Манастирът възниква през 19 век около лековит извор, собственост на турски бей. И до днес жителите на село Ботево  пият от тази вода.

„Всяка осветена вода има лечебни свойства. За изцелени хора пише  в книгата на манастира – излекувани от стомашни и очни проблеми. Хора споменават и за изчезнали духовни нападения в момента, когато се поръсват с водата от светото аязмо „, разказва архимандрит Прокопий.

В манастира често прииждат млади момчета, които питат за монашеския път,  но засега в манастира са само двама – архимандрит Прокопий и монахът Йосиф, подстриган от дядо Йоан преди две години.

Базата в манастира е с четири килии, в две от тях могат да бъдат настанени хора в нужда.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.