Приети с максимален бал студенти в Русенския университет няма да плащат такса за обучение през първата година

Русенски университет уики (1)

Новоприетите с максимален състезателен бал студенти в Русенския университет ще бъдат освободени от такса за обучение през първата година. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.
Решението е взето на заседание на Академичния съвет на Русенския университет, а целта е насърчаване на добрите резултати, постигнати в учебния процес.
От висшето училище обясняват, че приемът на кандидат-студенти в Русенския университет през идната академична година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Предварителната сесия вече тече, като първите изпитни дни бяха на 8 и 22 февруари. Останалите са на 7 и 21 март и на 4 и 25 април тази година.
Кандидатите могат да подадат заявки за участие до два дни преди определената дата. Изпити ще има в Русе, Силистра, Разград и Видин.
От висшето училище обясняват, че младежите, които все още не са завършили средното си образование, могат да се запишат за предварителните изпити, за да участват в предварително класиране и условно записване за определен брой места в университета.
Изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в области по избор – български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия.
За кандидатите, които не се чувстват достатъчно уверени в знанията си, Центърът за продължаващо обучение към Русенския университет организира курсове за подготовка. Те се водят от висококвалифицирани преподаватели с дългогодишен опит.

източник : /Мартин Пенев, БТА/

Leave a Reply