автор : Димитър Пецов

Днес, с единодушие и въпреки някои разногласия, Общинският съвет гласува докладна с решение за преустановяване на преминаването на тировете през Силистра. Представителите на всички политически сили го подкрепиха, въпреки споровете относно това дали Общински съвет има компетентността да взема такова решение. А дори и според вносителите от ГЕРБ – няма (справка брифинга на вносителите). Но все пак решението се взема в знак на зачитане волята на гражданите, които чрез своите действия бяха в основата на събитията.

В изказването си от трибуната Светлана Великова от БСП заяви, че решението е правен нонсенс, като напомни, че преди няколко месеца тяхната група е внесла подобно предложение, но то е било отхвърлено с аргумента, че пътят е републиканска пътна мрежа и е от изключителната компетентност на АПИ. Но на днешното заседание решението беше подкрепено от групата на БСП за България.

Представителите на Демократична България също оспориха неговата законосъобразност, пак заради компетентността. Според адв. Златко Куртев по същество то е декларация, а не решение.

От Демократична България и АБВ също предложиха и своя редакция на решението, която да защити местните фирми. Те предложиха добавка в текста, в която забраната да се отнася само за транзитно преминаващите автомобили. От вносителите ги обвиниха в лобизъм за определени фирми от региона и че практически не може да се осъществи контрола върху това кои са транзитни и кои – не, а също и че е вид дискриминация. Впоследствие от Демократична България оттеглиха предложението и го подкрепиха в първоначалния му вид, предложен от вносителите.

Ясно е, че няма политическа сила, която да си позволи да не подкрепи такова решение, заяви Стефан Железов от ДБ, като изтъкна, че ще бъдат засегнати определени стопански субекти на територията на Силистра, и попита дали има опасност да бъдат заведени искове срещу решението.

На заседанието присъстваха и много граждани, които искат да се спре преминаването на тировете и които бяха част от последния протест на 16 – ти февруари, провокирал вземането на настоящото решение. Един от инициаторите на протеста, Д-р Недко Белев, беше поканен за изказване от трибуната, където призова за подкрепа на решението. Д-р Белев се обяви също така и за дългогодишната мечта на силистренци, в дългосрочен план да бъде построен и Дунав-мост край града, което би било най-доброто решение от полза не само за Силистра, но и за цяла България и Източна Европа.

Въпреки очакванията които създаде днешното решение на ОбС, спирането на тировете не може да стане веднага и автоматично, именно поради липсата на компетентност на Общинския съвет и Общината, нещо което беше подчертано и от Кмета, д-р Найденов, който заяви (в отговор на предложение на БСП): …Нито Кметът, нито Общинския съвет могат да вземат такива решения, които да забраняват движение по републиканска пътна мрежа, затова и сегашното решение, което ще бъде взето, да бъде пратено до всички институции и да бъдат взети съответните мерки…

Председателят на общинския съвет д-р Мария Стойчева заяви относно решението, че нещата са били предварително обсъдени с компетентните органи – АПИ и МРРБ – и в изказването си спомена за срок от два месеца. Тоест възможно е това да стане в този срок – компетентните органи да се произнесат и тировете да спрат да минават през града, и да бъдат отклонявани по други маршрути, които ще определят пак тези органи.

Според записаното в решението, то е временно, до възстановяване на фериботната връзка. В този смисъл се очаква да се положат усилия тази връзка по Дунав да заработи и камионите да бъдат отклонявани към промишлената зона на ферибота.

Единственото, което не стана ясно след целия дебат, понеже Кметът д-р Найденов отказа да отговори на въпросите на Светлана Великова и Златко Куртев, това е – какво ще бъде предприето по отношение контрола на ТИР-овете на КПП-то на входа на града (докато се чака окончателното преместване на трафика и разрешаване на проблема) и дали Общината ще започне да изпълнява наредба 26 а, която гласи :
Чл. 26а (Нов с Решение № 379 от 22.12.2016 г. на ОбС Силистра) Транзитното преминаване към ГКПП-Силистра на моторните превозни средства – категория N3, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 12 t, за времето от 00:00ч. – 24:00ч., се осъществява, чрез контролно пропускателен режим от служители на ОДМВР Силистра и Община Силистра, на контролно пропускателен пункт в началото на гр.Силистра по път I-7, км 2+498.
Мерки за спазването на този член могат да се предприемат на момента, а това би облекчило поне временно нещата, докато не се осъществят някои от реалните решения на проблема. В момента тираджиите често не спазват червения светофар, понеже няма кой да ги контролира и влизат неправомерно за престой по улиците на силистренските квартали. Това може да се преустанови, ако бъде поставен дежурен, който да допуска по един ТИР само тогава, когато му бъде съобщено от Граничния пункт, че се е освободила клетка, в която да влезе тежкотоварния автомобил.

Ще продължаваме да следим развитието по темата и да Ви информираме своевременно за всичко, което се случва.

Целият дебат по проблема и изказванията на всички участници проследете в прикачените видеа:

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading