Стотици силистренци блокираха границата в протест срещу тировете (ВИДЕО+СНИМКИ)

Около 3000 подписа против преминаването на тирове през жилищните квартали на Силистра събраха гражданите в поредния си протест. Той бе седми за последните около 3,5 години след като тормозът на тежкотоварните камиони продължава, а никоя власт не взе отношение да го реши. Организатори бяха неформалната група „Протест Силистра“, Фондация „Човек, природа и здраве“ и много силистренци, живеещи по невралгичната улица. Около 300 души участваха в мирния протест, разрешен за времето от 11,00 до 14,00 ч.

Организаторите бяха поканили и всички представители на местната и държавна власти, без значение от политическата им принадлежност. „Нека всички заедно обединим сили и се справим с този проблем, който засяга всички ни“, апелираха чрез социалните мрежи организаторите. Никой обаче не се отзова на призива им, освен представители на опозиционните партии и част от общинските съветници, които не са сред управляващите. След като първоначално митингът затвори за движение ГКПП-то, хората блокираха и кръстовищата по улицата, която е част от републиканския път до граничния пункт.

Въпреки десетките обещания, особено в предизборни кампании, дадени от властимащите, че проблемът ще бъде решен, вече четвърта година тежките камиони не спират да тормозят жилищните квартали на Силистра. Гражданите заявиха, че ще продължат с протестите, ако местната власт не изпълнява разпорежданията в Наредбата за организация на движението в община Силистра.

Искания бяха отправени и към държавата, а именно – създаване на ГКПП за тежкотоварни автомобили извън града, стартиране на Фериботния комплекс или изграждане на Дунав-мост 3 Силистра-Кълъраш.

Подписката, заедно със замервания на шума от РЗИ ще бъде изпратена до всички общински, държавни и европейски институции с апел за помощ, съобщиха организаторите. Тя ще бъде предоставена и на народните ни представители за официален отговор от компетентните институции (АПИ, Министерски съвет и други), за да не могат те да продължават да си „прехвърлят топката“. Ако бездействието продължава и не се работи по решаването на проблема, гражданите са готови да организират местен референдум и да потърсят правата си в европейските институции.

Гледайте репортажите на „НОВА“ и „БНТ“ ТУК и ТУК,
както и нашите видеоматериали и снимков материал без редакция в прикачените файлове.

Видеа без редакция
Репортаж на Любомир Добрев

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.