Силистренски окръжен съд отне в полза на държавата 358 автомобила и 497 334 лева

кпконпи бнт

За какво става дума- на 07.02.2020 г. с решение на Силистренски окръжен съд по г.д. №143/2019 г. са отнети в полза на държавата, забележете 170 автомобила, собственост на някой си С.Г.Г. и още 188 автомобила от фирма. Отнети са в полза на държавата и общо 497 334 лева, които са от продажбата на още 94 автомобила.

Проблемът тук е, че на практика 358-те автомобила са управлявани и платени от румънски граждани. Автомобилите в момента са в Румъния, или други европейски държави и могат да бъдат конфискувани само, ако евентуално някой ден се върнат в България. Става дума за т.н. “ Румънска врътка”.

Тази далавера  върлува от години в крайдунавските градове, където румънци масово купуват автомобили с българска регистрация на физически и юридически лица и си ги карат в Румъния. Така съседите ни спестяват от високите мита и данъци за стари чуждестранни марки автомобили. Все пак Румъния е производител на Дачия и хората си пазят родното производство. Делото е заведено по времето на станалия печално известен шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, известен с прозвището Пацо Терасата. 

Всички тези факти, разбира се повдигат въпроса – дали КПКОНПИ просто не отчитат „дейност“, а реално прибираните „в полза на държавата“ средства да са в пъти по-малко от обявяваните за пред обществеността.

снимка : БНТ

Leave a Reply