Касираха изборите в дуловското село Водно. Кандидатът на ГЕРБ спечелил с измама

Изборите за кмет в село Водно, община Дулово са недействителни. Това постанови Върховният административен съд. Решението е окончателни и означава провеждане на нови избори в селото. Президентът трябва да назначи дата за това.

Съдебният състав е приел, че неправилната квалификация на бюлетините, която се отразява на характера на гласа на избирателя – действителен или недействителен, не е техническа грешка, нито грешка в пресмятането. Неправилното отчитане на изборния резултат в резултат на преценката на действителните и недействителните бюлетини съставлява нарушение на материалния закон и води до касиране на изборния резултат. 

Правните последици от обявения за недействителен избор са уредени в разпоредбата на чл. 465, т. 5 от Изборния кодекс, а именно – произвежда се нов избор.

Разликата между кандидатите на ДПС (243 спечелени гласа) и ГЕРБ (249 спечелени гласа) е само шест гласа в полза на ГЕРБ, но има други 33 бюлетини, които са описани неправилно като недействителни, а те вероятно биха наклонили везните на другата страна. И точно там е проблемът става ясно от информацията по делото.
Тук няма как да не си зададем въпроса – ако няма кой да подаде сигнал и да иска ново преброяване и проверка на бюлетините – може ли схемата с невалидните бюлетини (колко удобно те почти винаги са за противниците на „управляващите“) да играе значителна роля в изборния процес в България? Цитирам по спомен, но имаше едно разследване на една от националните телевизии, относно схемите за купуване на гласове и манипулиране на вота. Там човекът от телефона (ръководителят на схемата) се караше на член от комисията, че „не са достатъчни невалидните бюлетини, трябват още“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.