Протестът на силистренските санитарки постигна част от своите цели

Силистренските санитарки направиха първата стъпка и постигнаха искания от тях осемчасов работен ден. Напомняме, че досега с цел спестяване на средства, над 130 санитарки се водеха на седемчасов работен ден и получаваха заплати в диапазона от 350-450 лв., които естествено са крайно недостатъчни за един нормален живот. Вчера около сто души (в това число граждани и дори общински съветници) се събраха на протест пред сградата на болничната администрация. Протестиращите санитарки договориха работна среща, която се състоя днес от 11:00 ч. с директора на лечебното заведение – д-р Даниела Костадинова.

Ето и думите на директорката за проведената среща:

На тази работна среща, присъстваха много санитари (около 60), салонът беше пълен, включително и общи работници, и аз с моя екип, както и с председателя на синдикалната организация (д-р Дончев), съвета на директорите. Предложихме неща, които от вчера сме пресметнали чисто финансово как биха изглеждали. От първи април да минат санитарите на осемчасов работен ден с 610 лв. заплата, като през това време обаче ще получат предизвестие санитарите, които са в пенсионна възраст. Защото, за да излязат нашите сметки, трябва да се освободят 17 човека. Ние в момента имаме 13 , които вече са упражнили правата на пенсия. Имаме 4, които са с временни договори (в изпитателен срок), така че 17 човека ще получат тези предизвестия, за да може за другите които останат, да се възстанови работното време 8 часа и съответно 610 лв. заплата.

Димитричка Пейкова, КНСБ:

Мисля, че това беше най-оптималният вариант, който предложи директорката на болницата. Най-безболезнения по-скоро. Да се освободят хората, които са на пенсионна възраст, за да може да има повече средства за хората, които са на минимална работна заплата и да могат да минат от първи април на осемчасов работен ден. Постигнахме споразумение от януари месец до края на март да бъдат записани в трудовите договори възнаграждения от 535 лв. със седемчасов работен ден, а от първи април с осемчасов работен ден и 610 лв. работна заплата.

Нина Стойчева – представител на протестиращите:
Доволни сме от споразумението. Приехме това предложение на директорката, което подписахме. В него пише, че до 31 март сме на 7 часа и от 1-ви април ще бъдем на осемчасов работен ден.

В споразумението още е записано, че условията ще останат в сила дори при смяна на ръководството, каквато има вариант да се случи, понеже директорката е депозирала своята оставка.

Поздравяваме санитарките за проявената смелост. Очевидно това е пътят – заедно, обединени като общество да се борим срещу неправдите , които засягат всички!

Leave a Reply