След протеста на санитарките в Силистра – среща с директорката утре (ВИДЕО)

Засилено присъствие на граждани, медицински работници и дори общински съветници имаше днес на протеста на силистренските санитари. Всички те дойдоха, за да подкрепят своите съграждани, които от три години получават унизително ниско възнаграждение за своя труд (повече информация около причините за протеста четете ТУК).
Ръководството на болницата се оказа силно изненадано от предприетите действия, но все пак прие в кабинета си медиите и част от протестиращите, които връчиха исканията си.

Директорката на болницата, д-р Костадинова обясни, че до тази ситуация се е стигнало по редица причини. Първата от тях разбира се е, всеизвестният вече проблем, че българските болници се водят търговско дружество и финансирането им пряко зависи от потока пациенти, които преминават през тях. А когато една нация е в демографска катастрофа и населението главоломно намалява, няма как пациентите в болниците също да не намаляват и следователно лечебното заведение да губи пари, поради намалящата бройка на изпълнените клинични пътеки. Друг фактор, който води МБАЛ-Силистра до преразход, според директорката е неподходящият сграден фонд. Всички знаем, че нашата болница се помещава в много по-малки сгради, които са твърде стари и амортизирани. Постоянно някои от тях протичат, отоплението също е скъпо, понеже не са санирани. На места няма асансьори. А повечето областни болници се помещават в големи многоетажни сгради, където на практика мястото е повече и е под един покрив. Това спестява много разходи.

Въпреки всичко нямаше човек, който да заяви, че искането на санитарките е несправедливо.

Разбира се , доводите на директорката, че преди да предприемат протестни действия, санитарките е трябвало да се свържат с нея, не са твърде приемливи. Нека д-р Костадинова не се чувства обидена. Протестът е част от демократичния процес във всяка една развита държава и често се оказва единствен ефективен способ, защото превръща частния проблем – в обществен и му придава чуваемост, каквато никога няма да постигне чрез писъмца и докладни до хора без адрес. Както и Вие казахте, д-р Костадинова – има общини, които не са Ви отговаряли с години, когато сте искала финансиране от хората, които така или иначе трябва да го осигуряват. Не е ли време за протест, може би така ще бъдем чути? Защото най-лесно е проблемът да бъде заметен под килима, но когато той стане достояние на цялото общество – нещата не са толкова прости. Това е и целта на протеста. Така че, ще е хубаво да свикнете – протести ще има, докато всички не заживеем достойно в едно сплотено общество, където гласът на всеки ще бъде чуван . Тук няма място за обида. Ако беше така, колко трябваше да бъдат обидени тези жени и мъже, които от години работят тежка и опасна работа за 350-400 лева ? Работещи, но бедни – какъв по-справедлив гняв от този може да съществува?

Въпреки всичко, далеч сме от идеята да посочим един-единствен човек с пръст и да кажем, че той е виновен. Тук доста хора не са си свършили работата дълги години наред. Като започнем от държавата на най-високо ниво, с просташките си недообмислени закони, минем през голяма част от общинската управа, която отказва да помисли трезво над проблема и стигнем до всеки един член на обществото, който с бездействието си е допуснал грижещите се за здравето му да живеят почти под прага на бедността.

И така, господа управляващи, държавници, общинари и директори. Не питайте санитарите, откъде да намерите пари. Това не е тяхно задължение. Те своите задължения си ги изпълняват. Това е ваше задължение – да осигурите болници, училища, ток, вода и т.н. и т.н. Това не са екстри, както се опитвате да ни убедите. Това са необходимости в 21-ви век. Затова сте поставени там да управлявате нашите данъци и такси, за да ги насочвате там, където имаме нужда да бъдат насочени, а не където вие си решите. Ако кажа на някой чужденец, че работниците в болницата в моя град вземат 180 евро на МЕСЕЦ, той ще си помисли, че живея на палатка в пустинята Гоби. Просто обективно погледнато тази тема е абсурд. Кой би повярвал, че ще стигнем това положение…

А след този малък коментар ето и малко резюме, написано от Димитър Пецов, за това което се случи днес на протеста:

Санитарите от МБАЛ – Силистра излязоха днес на протест пред сградата на болничната администрацията заради ниското заплащане. То е от три години насам. Поради лошото финансово състояние на болницата те сключват договори за седемчасов работен ден и така те получават заплащане далеч под минималната работна заплата. Протестът и исканията бяха обявени в социалните мрежи и със съобщение до медиите през почивните дни, което изненада ръководството на болницата.

Какви са исканията на санитарите:

От санитарите на протеста, наети на постоянен трудов договор до директора на МБАЛ – Силистра АД беше прочетено Искане, което после беше връчено на директора на болницата д-р Костадинова. С него те искат да бъде увеличена часовата ставка от 7 на 8 часа, трудовото възнаграждение да бъде на минималната работна заплата за страната според националния класификатор и КТД, да се отпускат средства за работно облекло съгласно КТД от 2018 г., да се отпускат храна и ободрителни напитки по време на нощни смени или допълнителни средства за набавянето им, трудът в болницата да се класифицира по натовареност за различни отделения, съответно да се преизчислява месечното възнаграждение според тежестта на работния процес. Те настояха за открит диалог в срок от една седмица.

„Готова съм да го обсъдим във време, което вие определите и си излъчите ваши представители или всички, ако желаете, тази седмица. На която среща ще присъства икономическия заместник директор със сметките, за борда на директорите и синдикалния лидер.“ (Срещата беше определена за утре (04.02.2020 – 11:00 ч. на същото място б.а.) Това заяви в отговор директорът на болницата д-р Костадинова на среща с представители на протеста в кабинета си. На нея се взе решение за свикване на работна среща между санитарите и ръководството Представителят на Регионалния съвет на КНСБ Димитричка Пейкова предложи срещите да се водят по реда на Закона за решаване на колективните трудови спорове, с посредничеството на синдикатите и да се излезе накрая с конкретно писмено споразумение между страните.

Димитричка Пейкова – председател на Регионалния съвет на КНСБ-Силистра за протеста:
Винаги сме подкрепяли санитарките и още преди две години трябваше да минат на осемчасов работен ден. Временно останаха на 7 часов работен ден и това „временно“ продължи доста време.
А
з мога да кажа, че финансовото състояние на болницата никак не е добро и затова се изчакваше да станат малко по-добри нещата във финансов план, за да минат на 8 часа. Сега не зная точно какъв е проблемът – дали ще минат на 8 часа и откога, но ще се опитаме да постигнем едно споразумение с работодателя. Санитарките искат поне от 1 –ви февруари да минат на осемчасов работен ден и да си получават минималната работна заплата, която е по закон. Ще се опитаме да намерим компромисния вариант, така че да не бъде ощетена нито една от страните.

Протестът беше подкрепен и от общински съветници, които присъстваха (Димитър Трендафилов, Стилиян Стойчев, Златко Куртев, Светлана Великова и може би и други, които не сме видели):
Златко Куртев – Демократично България:
Протестът е справедлив, това е абсолютно безспорно. Не може тези хора да стигнат до такова състояние, че да се борят за осемчасов работен ден и поне минимална работна заплата. Това е изключително несправедливо. Решението, за съжаление, не е в компетенциите на Общинския съвет. Всички знаем, че болницата е търговско дружество и в нея, ако си спомням, 86 процента от акциите са в държавата. Изключително малък процент има община Силистра, после другите общини.

Стилиян Стойчев – БСП:
Разбира се, че подкрепяме протеста. Още повече, че по време на предизборната кампания болницата беше изведена като приоритет. Според нас – общинските съветници от групата на БСП – е необходима промяна на самата система на управление на болниците. Докато са търговски дружества, не биха излезли от кризата, в която се намират. И от друга страна смятаме, че Общината като акционер, с определен дял проценти, трябва да поеме своя дял за издръжката на болните.

Светлана Великова (БСП):
Аргументите на кмета на общината, че болницата си е увеличила капитала – в смисъл държавното участие със строителството на новото отделение по инвазивна кардиология – може да е вярно по същество, но това не бива да отменя ангажимента на общината за подпомагане на болницата. Не става въпрос болницата да се издържа от общината, но би могла да се подпомага, например в издръжката за заплащане на консумативи, на вода, на ток, на лекарства може би, за стимулиране на лекари, медицински сестри.

Очаквайте развитието на темата утре. Ще следим срещата на работниците с директорката и ще Ви информираме за всички подробности и аргументи , като няма да спестим нито имена, нито критики, нито похвали, спорд това кой-какво е заслужил.

Репортаж на Любомир Добрев

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.